Vijgen weetjes

Vijgen, gedroogde vijgen, pajeros en vijgenbrood
4 manieren om een ​​vrucht te proeven: Wanneer de zon de laatste zonnestralen werpt, vullen de vijgenbomen zich met fruit en laden ze hun takken met dit gewaardeerde product. De Malaga-vijg is in vele soorten te vinden – gedroogd, stro, vijgenbrood – en heeft een smakelijke niche in de Spaanse gastronomie weten te veroveren dankzij producten die volledig in Malaga zijn gemaakt. De vijg, als vrucht, verschijnt tussen eind augustus en begin september aan vijgenbomen. Deze boom heeft de bijzonderheid dat hij zeer resistent is en zich aanpast aan alle bodemsoorten, hoewel hij vooral in het Middellandse Zeegebied veel voorkomt.

De Malaga-vijg is van oudsher die van de Verdejo-variëteit, gekenmerkt door zijn donkere kleur, roodachtig vruchtvlees en zeer dunne schil. De Verdejo-vijg heeft meestal een latere groei dan de andere vijgen. De vijgenboom is een boom die meer fruit produceert dan wordt geconsumeerd, vandaar dat het Spaanse kookboek met de vijg heeft geëxperimenteerd om te profiteren van de restjes en nieuwe smaken te genereren. Bovendien is het een vrucht die bederft als hij niet snel wordt geconsumeerd. In Malaga zijn de gedroogde vijgen, de strovijgen en het malagueño vijgenbrood beroemd.

Olijfolie weetjes

Er zijn verschillende kwaliteiten in de olijfolie te onderscheiden:
Extra Vierge Olijfolie: Dit is olie afkomstig uit de eerste persing en van de hoogst mogelijke kwaliteit. De olie mag geen zuurgraad hebben die hoger is dan 1% en moet een perfecte kleur en smaak hebben. Deze olie is perfect om koud te gebruiken.

Vierge Olijfolie: Deze olie is net wat van mindere kwaliteit dan zijn voorganger en heeft een iets hogere zuurgraad. Maar de smaak en kleur moeten wel perfect zijn. Vierge olijfolie is wat goedkoper en geschikt om in te bakken.

Geraffineerde olijfolie: Dit is olijfolie met de minste kwaliteit, goedkoop en vaak een mengvorm van vierge. Maar dan geen goede mengvorm.

Hoe gezond is olijfolie?
Dat olijfolie erg gezond voor je is, dat wist je waarschijnlijk al. Maar als ze je vragen wat het nou precies doet, weet je dan wat je moet antwoorden? Waarschijnlijk niet. Dit zijn alle 15 voordelen van olijfolie voor je gezondheid:

-Olijfolie beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dit komt omdat olijfolie de hoeveelheid triglycerine in het bloed laat afnemen. Teveel glycerine kan leiden tot verstopping van de bloedvaten, dus je kunt er maar beter vanaf zijn.
-Olijfolie verlaagt je bloeddruk, wat dus ook zorgt dat de kans op hersenaandoeningen afneemt.
-Door goede olijfolie kan de ontwikkeling van borstkanker vertragen.
-Daarnaast verlaagt een dieet met olijfolie en groenten de kans op bepaalde vormen van kanker met 75 procent.
-Ook beschermt het tegen maagkanker en zorgt het ervoor dat je lever beter functioneert.
-Olijfolie is een goede detoxer en ontgift je lichaam.
-Wanneer je olijfolie combineert met vis, wordt de kans op reumatische artritis met 80 procent verkleind.
-Olijfolie is een goede bron van vitamine E en antioxidanten.
-Heb je een droge huid? Die kun je goed verzorgen met olijfolie. Doe eerst een behandeling met wat fijne witte kristalsuiker op een washandje en verwijder zo je dode huidcellen. Spoel alles af en wrijf je huid in met de beste kwaliteit olijfolie. Je zult merken dat je hier een babyzachte huid van krijgt!
-Het zal misschien niet in je opkomen, maar olijfolie is perfect om make-up van je gezicht te halen. Zelfs de meest vaste mascara verdwijnt in een paar vegen met olijfolie. Waarom zou je dus nog chemische rommel gebruiken om je gezicht schoon te maken?
-Je gezicht heeft sowieso veel baat bij olijfolie. Doe een klein druppeltje op je hand en wrijf dat over je gezicht. Dep het na met een tissue om het vettige eraf te halen en klaar! Je zult zien dat je er een gezonde huid voor terugkrijgt.
-En niet alleen je huid, ook je haar krijgt een boost met olijfolie. Heb je droog haar? Doe een paar druppels olijfolie op je handen en haal dat een paar keer door je haar. Gebruik niet teveel, want dan wordt het vet.
-Heb je last van roos? Smeer je hoofdhuid dan een paar uur voor het douchen in met olijfolie. Je hoofdhuid wordt er zachter van en je zult zien dat het verleden tijd is met je roos!
-Ook zonnebrand, insectenbeten en kleine wondjes kun je genezen met olijfolie. Breng wat aan en laat het onbedekt. Je huid zal sneller genezen en ook de jeuk is zo weer weg.
-Heb je een baby met luieruitslag? Olijfolie voorkomt en bestrijdt het. Handig!

Knoflook weetjes

Knoflook is net als de ui en bieslook een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien. De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon. Knoflook wordt zowel vers (fijn gesneden of geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast. Knoflook is een kruid met een doordringende smaak en geur, dat onder andere in Frankrijk, in de mediterrane en Midden-Europese landen bijzonder veel gebruikt wordt. Knoflookazijn kan worden gemaakt door uitgeperste knoflook in gekookte, koude azijn te doen. Dit moet twee weken blijven staan, waarna de azijn gezeefd dient te worden. Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Een cholesterolverlagende werking en bloeddrukverlagende werking heeft enige wetenschappelijke onderbouwing. Andere geclaimde eigenschappen (zoals werking tegen verkoudheid en kanker) is geen afdoende bewijs.

Spaanse peper weetjes

Feeling hot, hot, hot
Hete pepers, oftewel chilipepers, worden overal ter wereld gegeten. Sommige mensen denken dat de zaadjes van de peper het heetst zijn, maar het is eigenlijk het vruchtvlees naast de zaadjes dat je tong in vuur en vlam zet. Capsaïcinoïden (of capsaïcine) is het actieve ingrediënt in peper dat het branderige gevoel veroorzaakt. De scherpte is het verdedigingsmechanisme dat de plant gebruikt om te voorkomen dat de zaadjes door roofdieren worden opgegeten en vernietigd, of ten onder gaan aan schimmelziektes. Als mensen of andere zoogdieren capsaïcinoïden eten of zelfs maar aanraken, wordt een signaal naar de hersenen gestuurd dat de peper heet is. Vogels daarentegen zijn volledig immuun tegen deze effecten. Zij kunnen de vruchten van erg hete chilipepers eten en op die manier de zaden verspreiden.

Heetheid chilipeper!
De heetheid van chilipeper wordt uitgedrukt in Scovillewaarde (Scoville Heat Units – SHU). De SHU-schaal dient uitsluitend ter vergelijking, omdat de heetheid aanzienlijk kan verschillen per locatie, en zelfs van vrucht tot vrucht aan dezelfde plant. De heetheid van chilipepers varieert van 0 tot meer dan 2.000.000 SHU. De Carolina Reaper wordt volgens Guinness Records officieel beschouwd als de heetste peper ter wereld. Deze variëteit is geteeld op heetheid en dat is gelukt: de gemiddelde SHU is 1.641.000 SHU, met uitschieters tot 2,2 miljoen SHU.

Mijn tong brandt! Wat kan ik doen?
Capsaïcine lost op in vet, olie en alcohol, maar niet in water. Het drinken van water na een hap hete peper heeft tot gevolg dat de capsaïcine zich verspreidt door de mond. Hier komt deze in contact met nog meer pijnreceptoren, wat het branderige gevoel versterkt. Blijf ook uit de buurt van bier of frisdrank; beide bevatten voornamelijk water. Vet en olie in zuivelproducten zullen de capsaïcine oplossen en het branderige gevoel doen verdwijnen. Drink voor verlichting een glas volle melk of eet een bakje volle kwark of yoghurt. Melk zal de capsaïcine oplossen en doen verdwijnen van het reactieve gebied.

De vele gezonde effecten van hete pepers:
Rode peper zou goed zijn tegen stress en zelfs je humeur opvrolijken. Dit zou komen doordat de capsaïcine in de pepers die bekende prikkel- of zelfs pijnsensatie in je mond veroorzaakt, waarna je lichaam het ‘gelukshormoon’ endorfine aanmaakt om de negatieve krachten tegen te gaan. Een pijnstiller, dus. Daarnaast wordt beweerd dat je ervan afvalt en er zit ook nog eens veel vitamine A, B6 en C in, waardoor het ontstekingsremmend zou zijn. Vaatverwijdend is het ook, aldus sommigen, met als gevolg dat het goed is voor hart en bloedvaten én het als afrodisiacum – liefdesprikkel – dienst kan doen. 

Avocado weetjes

Avocado’s zijn een waardevol product en populairder dan ooit. Zonder dit groene, goddelijke goedje zijn onze burrito’s smakeloos en onze nacho’s maar saai. Nederland is de op één na grootste avocado-importeur ter wereld, en de consumptie is sinds 2006 verdrievoudigd. De hype rond de avocado is al weer een beetje gaan liggen, maar de groene vrucht blijft enorm populair en lijkt een blijvertje te zijn. Wist jij dat er honderden avocado-variëteiten bestaan? We zetten de zes populairste soorten in Nederland even op een rij.

Hass
De soort die je het vaakst tegenkomt in de supermarkt is ongetwijfeld de Hass avocado. Je kan deze vrucht herkennen aan zijn kleine vorm en harde, geribbelde schil die donkerpaars of bruin wordt als-ie rijp is.

Lamb Hass-Fuerte
De Lamb Hass-avocado is een tikkeltje groter dan zijn naamgenoot. Deze soort is vooral gekend om zijn zachte textuur en romige notensmaak

Bacon
Deze avocado smaakt niet naar spek, maar de twee lekkernijen passen ongetwijfeld wel goed samen. De Bacon-soort is minder vettig dan de Hass-avocado en heeft een gladde schil met daarop kleine, gele spikkeltjes.

Fuertes
Na de Hass zie je vooral de Fuerte-avocado liggen in de winkelrekken. Deze zijn iets groter, zijn peervormig en hebben een diepgroene, gladde schil. Omdat het vruchtvlees een zachte textuur heeft, is de Fuerte de meest geschikte soort om guacamole mee te bereiden

Reed
Eentje die je gemakkelijk herkent: Reed. Deze avocado is rond, en heeft dus wat weg van een ronde courgette.

Slimcado
De Slimcado komt uit Florida, en wordt dus ook wel eens de Florida Avocado genoemd. Deze soort heeft een gladde, groene schil en kan zes keer zo groot worden als een normale Hass-avocado. Maar deze variant is een stuk harder, minder vettig en bevat dus ook maar een derde van de calorieën van een Hass-exemplaar. Niet zo geschikt voor guacamole, maar des te beter voor een salade.

Bijkomend voordeel avocado’s verminderen de kans op depressie:
Het foliumzuur in avocado ondersteunt de productie van verschillende belangrijke ‘happy’ hormonen, zoals serotonine, dopamine en norepinefrine. Deze hormonen zijn betrokken bij de volgende zaken:

  1. Energiebalans
  2. Eetlust
  3. De manier waarop je pijnprikkels ervaart
  4. De kwaliteit van je nachtrust

Safraan weetjes

Het plukken van Saffraan in Spanje is begonnen – De saffraan oogst is weer begonnen in de regio Castilla-La Mancha, zoals elk jaar rond eind oktober begin november wordt de saffraan geoogst. En dit jaar zou het wel eens een hele goede saffraan oogst kunnen zijn dan de telers rekenen er op dat ze 25 % meer saffraan kunnen plukken. Saffraan (azafrán) dit dure rode goud kunnen de prijzen oplopen van 1.500 euro tot 3.000 euro. Een van de duurste specerijen, met een prijs van bijna 20,00 euro per gram, is saffraan. Het mooie aan saffraan is dat het gewoon uit de saffraan bloem komt en die bloeien op nogal wat plaatsen in de wereld. Het is echter een zeer tijdrovend werkje om de saffraan stamper uit de bloem te halen en voor 1 gram saffraan zijn ongeveer 150 bloemen nodig. Mocht je zelf saffraan gaan kopen, koop dan verse en niet de poedervorm want met het poeder wordt nog weleens geknoeid. Saffraan, het rode goud, komt oorspronkelijk uit Iran en niet uit Spanje. De Moren hebben deze specerij in Spanje binnen gebracht. Meestal wordt saffraan, of in het Spaans Azafran, gebruikt als smaakmaker, maar zeker ook als kleurmaker. Denk maar aan de goud gele paella. Maar ook aan de rijst, de vele vlees gerechten en natuurlijk de stoofpotjes.

Afkomstig van de krokus plant
Men plukt in november de “Azafran” uit de stampers van de krokus plantjes. Alles gebeurt met de hand en is daardoor een zeer arbeidsintensieve pluk. Met veel zorg worden de stampers uit de krokussen gehaald. Van deze stampers is enkel het bovenste gedeelte bruikbaar. Vroeger werden ze daarna in de zon gedroogd. Tegenwoordig gebeurt dit meer in droogovens en dan in houten kistjes bewaard, afgesloten van de lucht. Daarom is het ook te begrijpen dat saffraan zo duur is. Ten eerste door de delicate handenarbeid. Ten tweede door het aantal bloemen die nodig zijn. In het verleden was saffraan zelfs duurder dan goud. Voor de kwekers, telers en plukkers is saffraan een deel van hun cultureel erfgoed.

Gebruik in gerechten
Wil je een bereiding maken met deze specerij dan heb je gelukkig maar weinig van dit kostbare spul nodig.
Je kan het toevoegen aan een gerechtje met een lange bereiding zoals paella of stoofpotje. Maar je kan ze ook kort grillen, of er een soort bouillon mee maken. Meestal zijn twee a drie draadjes al genoeg voor één liter. Zo niet kan de smaak overheersend zijn. De smaak is echt typisch en moeilijk te vergelijken met andere specerijen.

Saffraan uit Castilla la Mancha
De beste saffraan komt uit de regio Castilla la Mancha. Dit is de streek rond Toledo en Albacete. Ze bevatten veel olie en zijn dieprood van kleur. Je kan Azafran kopen in poedervorm en in draadjes. De draadjes zijn beter omdat het product zuiver is.

Het duurste brood van Spanje

Een bakker uit Málaga maakt duurste brood ter wereld met een verkoopprijs van 1.480 euro! Een bakker uit Algatocín (Ronda) in de provincie Málaga heeft voor het tweede jaar op rij het duurste brood van Spanje en zelfs ter wereld gemaakt. Juan Manuel Moreno van bakkerij Pan Piña is een van Spanje’s 80 beste bakkers en is een geliefde plaats waar de rijke Arabische sjeiks, Russisch magnaten en rijke Chinezen hun dagelijkse brood kopen. Een van zijn laatste creaties heeft een verkoopprijs van maar liefst 1.480 euro.

De broden zijn vooral bestemd voor de rijkere inwoners en bezoekers die opzoek zijn naar exclusieve en speciale producten. De bakker denkt hierbij vooral aan rijke Arabieren, Chinezen en Russen met een woning in de streek. De broden worden op aanvraag gemaakt. Verspreiding is langs de kust. Zelf is de bakker eigenaar van de Panaderia Pan Piña in Algotocín, een sinds 1940 bestaand familiebedrijf waarbij traditiegetrouw broden bakt in een steenoven. De eerste versie van het dure brood bestaat uit zilver en goud, steenzout dat handmatig is gewonnen zonder de natuur aan te tasten en 20 gram ‘gedachten’ om het bewustzijn over wat men eet te vergroten. Het tweede brood is gemaakt van roggebrood met naast het goud en zilver ook quinoa en chia. Beide broden zijn handmatige gedecoreerd met bloemmotieven.

El Arbol de los Chupetes

De boom v/d spenen
Afscheid nemen van de speen is voor sommige kinderen een echte nachtmerrie. Ouders bereiden daarom het moment van afscheid nemen zo goed mogelijk voor. De oplossing in Spanje hiervoor is de spenenboom. Hang samen met je kind de speen waarvan je afscheid wilt nemen op in deze boom. Deze boom laat de wensen van de kinderen uitkomen. Mits je de gebruikte speen van je kind aan deze boom hangt met de geschreven wens. Deze boom is te vinden in het beeldschone parque La Bateria. Boven op de berg bij La Carihuela. Nu nog alleen bereikbaar per auto. Straks ook bereikbaar per lift vanaf de hoofdweg van La Carihuela. Recht tegen over discotheek Voom Voom.