Calçot met Romesco saus

Dit typisch Catalaanse gerecht komt het meeste tot zijn recht als men het eet gewikkeld in een oude krant en samen met de romesco saus.
De Calçots zijn typisch Catalaans en zijn in deze regio dan ook op veel plaatsen te vinden al staat de omgeving van Valls in de provincie Tarragona het meest bekend om de uitstekende calçots. Het gaat hier om langgerekte seizoensuien die op een barbecue klaargemaakt worden en daarna geserveerd worden op oude kranten. De Calçots komen het beste tot hun recht door deze te eten met de pittige saus gemaakt van hazelnoten en amandelen. Er is een speciale manier om de Calçots te eten, een beetje als de Nederlandse haring, waarbij je zeker vieze handen zult krijgen.

Pimientos al Padrón

Dit gerecht van zachte Spaanse pepers kan op vele verschillende manieren gegeten worden, als voorgerecht, tapas of samen met een hoofdgerecht of als een borrelhapje. Pimientos de Padrón hebben een typisch eigen aroma, en ze zijn, op een stout enkelingetje na, lekker mild van smaak. Deze groene chili’s kunnen rauw worden gegeten, zoals paprika, maar ze zijn het lekkerst als je ze even opbakt in wat olijfolie, en vervolgens met wat grof zeezout serveert.

Aceitunas verdes y negras

Fantastisch toch! Op het terrasje een glaasje sangría, vino of cerveza in de zon in Spanje en een of twee schaaltjes met  ‘aceitunas’ ofwel olijven erbij. Dat heet genieten! Dan valt vaak meteen al op dat er groene maar ook zwarte olijven zijn waarna men zich kan aanvragen, groeien deze zo aan de olijfboom of niet. Er is een verschil tussen olijven die gebruikt worden om olijfolie van te maken en olijven die gebruikt worden als tafelolijven, ofwel die olijven die je in de schaaltjes ziet liggen op jouw tafeltje op dat heerlijke Spaanse terras. In tegenstelling tot appels, peren, kersen etc. kunnen olijven niet direct van de boom gegeten worden omdat de smaak te bitter is. Olijven moeten eerst een paar maanden tot een jaar in een zoutwaterbadje gelegd om de bittere smaak te verwijderen. Dit pekelen is de traditionele manier van bereiden. De olijven die eerst nog vele tinten groen tot geelbruin hadden worden op natuurlijke manier zwart. Er is dus geen kleurstof nodig. Onrijpe olijven zijn groen, rijpe olijven zijn zwart, diepbruin of paars. Vers geplukte olijven zijn niet direct voor consumptie geschikt. De zwarte olijven zijn zachter en wat sterker van smaak. Groene olijven worden ook kunstmatig zwart gemaakt. Dit geldt bij het merendeel van de zwarte olijven.

Berejenas con miel de caña

Deze typische Spaanse groente met een Spaanse suikerriet stroop uit het dorpje Frigiliano zijn overheerlijk als voorgerecht of als tapa. Natuurlijk zijn ze niet overal even lekker, ze moeten namelijk goed knapperig zijn en niet te zacht. De combinatie van een groente met de zoete toets van deze Spaanse suikerriet stroop is verrassend lekker. Wil je het zelf eens maken? Zo moeilijk is dat niet!

Werkwijze Aubergines met suikerriet stroop: Snij de berenjenas in ronde plakjes van ong. 0,5 cm of  in frietjes vorm. Doe deze stukjes in een kom. Overgiet deze met een lekker Spaans biertje en laat dit 20 min. rusten. De hop van het bier zorgt voor een perfecte smaak. Haal de stukjes aubergines uit het bier en dep ze af met keukenpapier, dompel ze nu in de bloem en schudt goed af. Frituur ze in de olijfolie op 170°C tot ze knapperig worden. Opdienen op een bordje en garneren met miel de caña. Je kan dit gerecht als voorgerechtje of als tapa opdienen. Overdrijf zeker niet met de toevoeging van de miel de caña.

Ensalada de Pimentos

Deze salade van geroosterde paprika is een van de geweldige gerechten uit de traditionele Spaanse keuken. De salade kan je ook serveren met fijngehakt hardgekookt ei, ansjovis, in plakjes gesneden mojama … naar smaak.