Streetart in Malaga

Gek op streetart? Dan is Malaga echt een stad voor jou! De beste plekken om streetart te zien in Málaga vind je in de verschillende straten in het historische centrum van Málaga. Daar vind je moderne streetart kunstwerken die vele gebouwen en muren sieren. Hier vind je namelijk streetart in overvloed. Als je van streetart houd dan ben je in Malaga op de juiste plaats. Hier de locaties waar je de mooiste streetart in Malaga vindt.

Málaga is een echte museum-stad. Je vindt er het bekende Picasso-museum en kunt een kijkje nemen bij o.a. het Carmen Thyssen Museum Málaga, Museum Revello de Toro, het museum voor moderne kunsten, Centre Pompidou Málaga en het automuseum van Málaga. Maar laten we wel wezen; bij goed weer – en dat is het vaak in Málaga – wil je helemaal niet binnen zitten. Dan wil je genieten van zon en buitenlucht. En dan biedt de fantastische streetart in de stad eindeloos veel mogelijkheden voor streetart-liefhebbers. De grote verzameling streetart in Málaga staat garant voor kleurrijke plaatjes. Een van de wijken waar je het beste streetart kunt gaan spotten is Soho. Nog niet zo heel lang geleden een achterstandswijk, maar tegenwoordig de hipste wijk van de stad. De gemeente lanceerde in 2013 het project MAUS (Málaga Arte Urbano Soho) om de wijk op te vrolijken en te transformeren in een artistieke wijk. En dat is erg goed gelukt! Een aantal bekende internationale kunstenaars werd gevraagd om de muren in de wijk te beschilderen en dat resulteerde in tientallen muurschilderingen: groot en klein. Zo kun je er de beroemde knaagdieren van ROA bewonderen, maar vooral de torenhoge schilderingen van D*Face en Obey op het flatgebouw achter het CAC spatten werkelijk van de muren. Ben je geen liefhebber van streetart? Ook dan is de wijk Soho zeker een bezoekje waard. Je vindt er namelijk ook veel hippe cafés en restaurantjes. Achter de Mercado de la Merced ligt het wijkje Lagunillas: met afstand de kleurrijkste wijk van Malaga. Ook Lagunillas is van oorsprong een achterstandsbuurt, maar ook daar lijkt de laatste tijd verandering in te komen. Verschillende kunstenaars hebben namelijk de wijk opgefleurd met prachtige streetart. Zelden hebben wij op zo’n klein oppervlakte zoveel kleurrijke pareltjes bij elkaar gezien. Op elke hoek van de straat vind je wel een bijzondere muurschildering.
Nog niet genoeg gezien! Wandel dan ook nog even naar Plaza de la Judería. Daar vind je een prachtig kunstwerk van de Spaanse straatkunstenaar Jonathan Morillas a.k.a Doger. Een kleurrijke homage aan een Andalusische vrouw.

Vanuit Carihuela kan je gebruik maken van de bus en de trein of de taxi.
Door de centrale ligging van Carihuela ben je snel in Fuengirola, Benalmádena, Marbella of Malaga met het openbaar vervoer.

Streetart in Torremolinos

Als er een avant-garde plek in Torremolinos is en een kleine oase van vrijheid bestaat, dan is het de Pasaje Begoña, een symbool van moderniteit in de jaren zestig en een LGTBI-icoon. Velen herinneren zich John Lennon op één van de terrassen van de meer dan 50 bars die in die tijdperk waren. Ze herinneren zich ook de grote politie inval die het in 1971 heeft geleden en dat de decadentie was van een symbool, dat zich nu nieuw aan het revitaliseren is. Daarvoor, de kleur van de muurschildering die je nu in de Passage vindt, helpt mee. Je moet het bezoeken, want het weerspiegelt veel van de geschiedenis die door deze passage geleefd heeft en die teruggekeerd om zijn identiteit te herwinnen. Samen met Sinatra, Bardot en de reeks Amerikaanse acteurs, zal het binnenkort rekenen met Ava Gardner, die in de jaren vijftig verliefd werd op de stranden van Torremolinos, en ook de popgroep Danza Invisible, die met hun lied ” Sabor de Amor “,  vreugde vanuit Torremolinos aan de rest van de Spanjaarden gegeven heeft.

Wanneer je op het gerenoveerde Plaza Costa del Sol terechtkomt word je verblind door het beeld van de Franse actrice Brigitte Bardot. Gelegen aan de zijgevel van Hotel Elegance Adriano, is Bardot opnieuw een muze geworden. De schepper van de muurschildering, Nesui SRC, heeft er tevens voor gezorgd Torremolinos te revolutioneren dankzij zijn artistieke creaties op de muren van de stad. Misschien is de meest creatieve hoek wel te vinden in La Carihuela aan de Avenida Carlota Alessandri, waar muurschilderingen en creaties elkaar opvolgen en de muren tot leven brengen. Een ander belangrijk punt van deze straatkunstroute wordt gemarkeerd door ” The Voice “. Sinatra was een paar jaar na Bardot, in 1964 in Torremolinos, en zijn bezoek was controversieel, zo erg zelfs dat Sinatra zwoer dat hij nooit meer zou terugkeren. Hij verbleef in het hotel Pez Espada (De Zwaardvis) om ” Kolonel Von Ryan ” te filmen en werd gearresteerd na een ruzie met een vermeende actrice en een journalist in het hotel en die niet goed afliep voor de zanger van My Way. Nu herinnert Calle de Los Perros, 17 in La Carihuela de fantastische artiest en zijn anekdotes in Torremolinos.

Torremolinos is van La Carihuela te voet bereikbaar over de boulevard.