Montaditos

Montaditos zijn belegde mini-stokbroodjes, het is eigenlijk een mini-versie van de bocadillo (sandwich).
Het beleg kan net als bij de bocadillos warm of koud zijn. De term verwijst naar een oude Spaanse culinaire gewoonte om een of twee kleine sneetjes brood te vullen met verschillende ingrediënten zoals vleeswaren, vlees, vis, groenten, kazen of verschillende soorten sauzen. De keten 100 Montaditos ( ruim 350 filialen ) heeft daarom besloten zich door deze traditie te laten inspireren door een lijst van honderd verschillende voorstellen tot leven te brengen. Van de historische met jamón serrano of tortilla de patatas, tot degenen die speciaal zijn ontworpen voor de lokale markt, tot de zoete!

Boccadillos

De bocadillo of bocata, in Spanje, is een sandwich gemaakt met Spaans brood, meestal een stokbrood of soortgelijk brood, in de lengte gesneden. Traditioneel gezien als een bescheiden gerecht, heeft het door de lage kosten in de loop van de tijd kunnen evolueren tot een iconisch stukje keuken. In Spanje worden ze vaak gegeten in cafés en tapasbars. Sommige bocadillos worden op smaak gebracht met sauzen zoals mayonaise, aioli, ketchup, mosterd of tomatensaus. Ze worden meestal geserveerd met koud bier of rode wijn, drankjes, koffie en een portie tapas. In verschillende delen van Spanje zijn verschillende soorten bocadillo’s verkrijgbaar, zoals de montaditos o serranitos.

Serranitos

Een serranito is een warme boterham die wordt bereid in Andalusië, erg populair in Sevilla. Het is de traditionele Andalusische keukenversie van fastfood. De belangrijkste ingrediënten zijn gegrild vlees (kip of varkenslende), gerookte ham, gebakken groene paprika en gesneden tomaat. Andere versies bevatten ook omelet, sla, kaas of gebakken spek. Het wordt geserveerd met frites en vaak met sauzen zoals mojo picón, mayonaise of alioli. Het wordt over het algemeen geconsumeerd tijdens de lunch of het diner, als hoofdgerecht na een tapashapje. Het is vrij typerend voor beurzen en verbena’s. Een kleinere versie van de serranito staat bekend als de montadito.

Pitufo

In de stad Málaga kent men het broodje ‘pitufo’ wat vaak in de bar als ontbijt wordt besteld, maar wat is een ‘pitufo’ eigenlijk en waar komt de naam ‘smurf’ vandaan?

Vraag eens om een smurf?
Het fenomeen ‘pitufo’ in de bars in Málaga, het typische ontbijt van de malagueños. De smurf in Malaga is een klein broodje van ongeveer 50 gram, dat je kunt bestellen met olie en tomaat, boter of gevuld met ham, tortilla, tonijn of boter kleur. Je kunt het bestellen met wit of volkorenbrood. Daarnaast zijn er soorten smurf: de gemengde smurf in Malaga gaat met gekookte ham en kaas, en de Catalaanse smurf is gevuld met serranoham, olie en tomaat.

Het ontstaan van de Pitufo
Pitufo betekent letterlijk smurf, die kleine blauwe mannetjes en vrouwtjes met witte mutsen. In de stad Málaga heeft het woord pitufo echter ook nog een andere betekenis gekregen, te weten een heerlijk klein broodje wat hoofdzakelijk bij het ontbijt in een bar gegeten wordt. Meestal wordt het broodje doormidden gesneden maar dat hoeft niet. Daarnaast zijn er inmiddels vele variaties te vinden in de bars in Málaga.

Pan con tomate 

Pan con tomate of pa amb tomàquet in het Catalaans, is een van de makkelijkste recepten! Dit brood met tomaat wordt vaak gemaakt van het oude brood wat nog over is en doordat je de tomaat eroverheen doet wordt het brood weer wat smeuïger.
Je vindt pan con tomate overal in Spanje!

Ingrediënten:
Brood, tomaat, olijfolie, knoflook en zout
Bereiding:
Neem een plak brood, getoast of normaal. Snijd de knoflook door midden met het velletje er nog aan en wrijf de knoflook over het brood. Daarna snijd je de tomaat door midden en neem je een helft, die je over het broodje wrijft zodat alle sappen vrijkomen in het brood. Pak wat olijfolie en giet dit over het brood, naar smaak. Als laatste strooi je nog wat zout over het brood met de knoflook, tomaat en olijfolie.