Gazpacho

Voorloper van de smoothie
De koude groentesoep is heerlijk als amuse, tapa of verfrissend voorgerecht. Gazpacho barst van de antioxidanten en mineralen, zoals ijzer en vitamine C. De hoofdbestanddelen bevatten veel water en werken dus hydraterend. Het is de ultieme zomer soep, want de zouten die je verliest door de hitte worden snel aangevuld, terwijl de calorie-inname minimaal is. Ook toont Spaans onderzoek aan dat het soepje de bloeddruk helpt verlagen. Logisch dus dat het de perfecte herstelmaaltijd is voor na het fietsen, een intensieve workout of, zoals de Spanjaarden al eeuwen weten, na een dag werken in het veld.

Recept met eeuwenoude wortels
Er zijn aanwijzingen dat Spaanse herders al vóór de Romeinse tijd een variant op de huidige gazpacho maakten door stukjes oud brood, azijn, water, knoflook en olijfolie met elkaar te vermengen. Een uitleg van het woord gazpacho is dan ook dat het te herleiden is tot het Latijnse woord caspa, dat restje of kleinigheid betekent. In de 16e eeuw namen de Spaanse conquistadores de tomaat mee uit Zuid-Amerika en vanaf toen is het recept, dat in de eerste instantie diende als maaltijd voor de landarbeiders, geëvolueerd. Ieder dorp en elke streek maakt zijn eigen versie, dus er zijn talloze varianten in omloop.

Klassieke gazpacho
De basis van gazpacho is altijd een mengsel van knoflook, azijn, olijfolie, geweekt witbrood, en eventueel koud water. Het gezegde ‘Con mal vinagre y peor aceite buen gazpacho no puede hacerse’ klopt helemaal, want voor een optimale smaak gebruik je de beste extra virgen olijfolie en sherryazijn. Voor een rode gazpacho voeg je aan het mengsel stukjes zeer rijpe tomaat – ontvellen is niet nodig – , groene paprika en komkommer toe. Om alles fijn te stampen gebruikte men vroeger de dornillo, een grote houten vijzel, maar tegenwoordig zijn staafmixer en blender de perfecte keukenhulp. Door de smaakvolle ingrediënten is een minimum aan zout voldoende. Het gebruik van brood bindt de soep en zorgt voor een volle textuur. Wil je zo min mogelijk calorieën binnenkrijgen, dan kun je het brood ook weglaten. Kleingesneden tropezones als stukjes tomaat, paprika en ui maken het gerecht compleet. Of varieer eens met stukjes hardgekookt ei, jamón, tonijn uit blik of zelfs in olijfolie ingelegde kaas.

Los mil y un gazpachos
Gazpacho andaluz is de klassieker onder de Spaanse koude soepen, maar je hebt talloze versies. Romige salmorejo uit de omgeving van Córdoba en de witte ajo blanco uit Málaga en Granada zijn de bekendste, terwijl ze in de provincie Huelva ontzettend trots zijn op hun gazpacho verde. Dit is een variant op basis van groene kruiden als koriander, munt, basilicum en groente als sla, groene paprika en spinazie. Op de eerste zaterdag van augustus viert Alfarnatejo, het kleinste dorp van de hoge Axarquía, de Día del Gazpacho. Dorpsgenoten en bezoekers delen met elkaar maar liefst 800 liter van weer een variant op de populaire soep. Hun versie heet gazpacho de los tres golpes en schijnt eeuwenoud te zijn. De groente wordt niet fijngestampt, maar in hele kleine stukjes toegevoegd. Tegenwoordig deinzen avontuurlijke koks niet terug voor experimentele toevoegingen als rode biet, mango, avocado en kersen. Ook is de soep heel veelzijdig, want hij is als saus heerlijk bij gebakken vis, parrillada de verduras of pastasalade. Kortom, gazpacho is een gerecht met vele gezichten en de beste opkikker tijdens de lange Spaanse zomer.

Salmorejo

Je hebt misschien nog nooit van Salmorejo gehoord, maar ik weet zeker dat de meesten van jullie weten waar gazpacho over gaat. Dit recept lijkt erg op gazpacho, maar er zijn geen paprika’s of komkommers bij betrokken en de toppings zijn heel anders. Voor een recept als dit werken grote tomaten met weinig zaden het beste. De zaadjes worden aan het einde hoe dan ook uitgezeefd, maar vlezige tomaten betekent minder tomaten om te pellen, waarvoor je me dankbaar zult zijn. Net als bij een gazpacho-recept, tomaten eerst even de kook erover, velletje eraf. Daarna in de blender. Vervolgens wordt deze soep verdikt met gedehydreerd brood en op smaak gebracht met overvloedige hoeveelheden olijfolie en sherryazijn. Oh en vergeet de knoflook niet. Een klein sjalotje of andere ui naar smaak zou ook een leuke toevoeging zijn. Op het allerlaatste nog even op smaak brengen met zeezout. Deze versie van gazpacho gaat helemaal over de tomaten en knoflook. Naast de traditionele toppings van gekookte eieren en knapperige ham, voeg ik graag croutons toe voor crunch en bieslook voor die mooie groene afdronk. De hardgekookte eieren en knapperige ham maken deze gekoelde tomatensoep Salmorejo. Naast de traditionele toppings, denk ik dat croutons cruciaal zijn. Ze voegen crunch en body toe en maken het verschil. Bieslook voegt dat groene element en uiensmaak toe. De zwarte peper en olijfolie zorgen voor die laatste finishing touch. Enjoy!

Sope de Pescado y Mariscos

Vis en zeevruchtensoep is een erg populair recept bij verschillende feesten, zowel in de zomer, waar het hunkert naar smaken die ons aan de zee doen denken, als met Kerstmis, waar het perfect is als voorgerecht. Bovendien valt de vis en zeevruchtensoep op door zijn eigenschappen, in de bouillon zijn een groot aantal vitamines geconcentreerd en de smaak brengt alle aroma’s van de mediterrane keuken samen. Zoals altijd bij de meest populaire recepten, zijn er meestal net zoveel varianten van vissoep als er huizen zijn.

Sopa de Calabaza, Garbanzos y Zahoria

Pompoensoep met wortel en kikkererwten
Een mooi geel/oranje soepje dat past bij de kleuren van dit jaargetijde. Het is een beetje een oosterse soep geworden vanwege het gebruik van kaneel en komijn. Maar erg lekker en makkelijk hoor zo’n maaltijdsoep. Beetje brood erbij en mij hoor je niet meer.

Ajo Blanco

Koude witte knoflook en amandelsoep
Dit is een heel oud recept en een voorloper van de gazpacho. Het is een koude, Spaanse soep waarvan de belangrijkste ingrediënten wit brood en amandelen zijn. Tip: Wil je echt uitpakken en een prachtig voorgerecht op tafel zetten? Haal wat mooie gekleurde eetbare bloemen in huis om de soep mee te toppen.

Sopa de lentejas

Linzensoep is een soep gemaakt van linzen. Het wordt veel gegeten in de Arabische, Joodse, Aramese en Turkse keuken. Er kunnen zowel kleine, rode linzen gebruikt worden, als de grotere bruine, en er kan al dan niet vlees in verwerkt worden.