Rosada en adobo

Ik garandeer je dat je “Rosada” op elk menu in elke bar in Andalusië zult vinden. Je kunt het krijgen “frito” (gefrituurd) of á la plancha (zachtjes gestoofd in een persillage van fijngehakte peterselie en knoflook in olijfolie). Het is een witte vis, schilferig en sappig als kabeljauw maar met een dichtere textuur. Adobo (Spaans: marinade, saus of kruiden) is het onderdompelen van rauwe vis in een bouillon (of saus) die op verschillende manieren is samengesteld uit paprika, citroen, snufje oregano, wat zout, knoflook en azijn om de smaak te behouden en te versterken. Dit geeft een frisse citroenachtige smaak aan de gefrituurde vis.

Patatas Bravas

Als je eens tapas hebt gegeten bij een tapasrestaurant dan stonden de patatas bravas vast ook op de kaart. Het is een klassiek Spaans tapasgerecht. Traditionele Patatas bravas zijn gefrituurde aardappeltjes in een pittige tomatensaus.

Boquerones Fritos

Het ideale Spaanse borrelhapje. De verse, niet gepelde ansjovis wordt in Spanje graag gefrituurd gegeten. De visjes worden in hun geheel, met kop en graat opgediend. De boquerones smaken heerlijk met een schijfje citroen en een goed glas wijn.

Rosada fritos con Alioli

Ik garandeer je dat je “Rosada” op elk menu in elke bar in Andalusië zult vinden. Je kunt het krijgen “frito” (gefrituurd) of á la plancha (zachtjes gestoofd in een persillage van fijngehakte peterselie en knoflook in olijfolie). Het is een witte vis, schilferig en sappig als kabeljauw maar met een dichtere textuur. Iedereen die het eet, zal het opnieuw kiezen. Britten die honger hebben van de “fish and chip” -ervaring kunnen hun nostalgie wegnemen bij Rosada. Zoals alle grote klassieke vissen, wordt hij het best puur geserveerd.

Fritura Malagueña

Als je Andalusië bezoekt en specifiek Malaga, moet je zeevruchten proberen. Een van het lekkerste gerechten daar is het ‘fritura malaguena’ en het is eigenlijk heel eenvoudig.  Het bevat een tal van gefrituurde vis geserveerd met citroen. Wat het gerecht zo goed maakt is het interessante contrast tussen knapperig en het smelt in je mond gevoel van de vis. Meestal bevat ‘fritura malguena’ inktvis en kabeljauw, maar je kunt ook garnalen toevoegen. Vergeet natuurlijk niet het gerecht te voltooien met een koud glas bier! 😊

Calamares fritos

Calamares of calamari is een traditioneel gerecht dat uit gefrituurde pijlinktvis bestaat. Het gerecht komt in heel het Middellandse Zeegebied onder gelijkvormige namen voor. Het gerecht wordt gemaakt van de gewone pijlinktvis of de Noordse pijlinktvis. Deze komen voor in de Middellandse Zee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Pijlinktvis heeft korte tentakels en een langwerpig lichaam met achteraan twee vinnen. Dit torpedovormige lichaam wordt leeggehaald, schoongemaakt en in ringen gesneden. Deze worden kort (2 minuten) gekookt en daarna – al of niet in gekruid beslag – gefrituurd. Vele stoofgerechten maken gebruik van de inktklier om er een saus van te maken. Andere populaire combinaties zijn calamares gevuld met rijst en groenten, met aioli, gestoofd, gebakken of in combinatie met geroosterde vis en schaaldieren. Deze gefrituurde inktvisringen mogen niet missen op je tapas tafel. Extra lekker met een beetje alioli erbij en een schijfje citroen om erover uit te knijpen.