Marbella

Glamour, glimmende restaurants en luxe jachten; dit is vaak het eerste waar Marbella, Spanje mee geassocieerd wordt. Centraal staat de beroemde “Golden Mile”: een reeks van extravagante clubs, chique hotels en flitsende jachthavens. Niet voor niets wordt Marbella vergeleken met badplaatsen aan de Franse Riviera, zoals Monaco. Maar kijk door dit alles heen en je komt tot veel verrassende ontdekkingen. Tussen alle glamour liggen namelijk tal van historische monumenten die zijn achtergelaten door de Moren en de Romeinen. In het oude centrum lijkt de tijd zelfs te hebben stilgestaan. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over deze toffe, veelzijdige badplaats!

Puerto Banus
Zijn grote boten, sportwagens en popsterren jouw ding? Welkom in Puerto Banus! Deze luxe bestemming en jachthaven behoort tot de buitenwijk Nueva Andalucia van Marbella. Het ligt net voor het kleine, pittoreske stadje San Pedro de Alcantara. Gelegen in een indrukwekkend bergdecor, werd Puerto Banus in 1970 ontworpen. De plek staat aan de Costa del Sol bekend als thuisbasis voor de elite, die hier komen vanwege de vele stranden, strandclubs en het bruisende nachtleven. Ook de elegante winkels, chique restaurants en dure jachten weerspiegelen deze dure levensstijl.

Gibraltar

Het is eigenlijk een stad, op een klein schiereilandje…
Zo’n gebied dat bij een land hoort maar ver ervan weg ligt, heet “overzees …
Hoewel het op het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland ligt en aan Spanje grenst, horen het schiereiland Gibraltar en Spanje niet bij elkaar. In werkelijkheid is het namelijk Brits gebied.  Vooral bekend om de spectaculaire Rots van Gibraltar, herbergt deze toffe bestemming nog veel meer fascinerende bezienswaardigheden. Grotten, tunnels, elegante tuinen en Moorse overblijfselen  liggen er voor het oprapen. Bovendien is de stad doordrenkt van Britse maar ook Spaanse invloeden.

Gibraltar heeft een eigen luchthaven
Gibraltar Airport is de luchthaven van het Britse overzeese grondgebied Gibraltar. De luchthaven is eigendom van het Britse ministerie van Defensie en wordt gebruikt door de Royal Air Force (RAF), maar ook voor civiele vluchten. De luchthaven ligt op de landengte die de rots met Spanje verbindt, tegen de grens met Spanje. De afstand tot het stadscentrum van Gibraltar is slechts 500 meter. De startbaan neemt de hele breedte van de landengte in beslag, en de Winston Churchill Avenue, de verbindingsweg tussen Gibraltar en Spanje, kruist de startbaan dan ook. Gaat er een vliegtuig landen of opstijgen, dan wordt het verkeer op die weg met slagbomen stilgelegd.

Sevilla

Sevilla ligt aan de rivier de Guadalquivir, die voor niet al te grote zeeschepen bevaarbaar is tot in de stad. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Spanje en een van de grootste van Europa, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcázar en de Torre del Oro zich bevinden. De Sevillaanse wijk Triana wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco. De stad staat in Spanje ook bekend om het niet-officiële, maar zeer afwijkende dialect dat er gesproken wordt. Door de uitspraak zijn de “sevillanos” zelfs voor andere Spanjaarden niet altijd te verstaan.

Malaga

Een citytrip naar Malaga is een geweldige kans om de Andalusische cultuur te leren kennen. Deze authentieke, maar ook hippe en moderne stad, heeft voor iedereen wat te bieden. Of het nu gaat om genieten op het strand, lekker eten en drinken, het bezoeken van musea of het bewonderen van historische gebouwen. In Malaga schijnt bovendien bijna altijd de zon, het hele jaar door! Lees hier alle handige informatie voor je stedentrip naar Malaga en tips om optimaal van je weekend te kunnen genieten. Malaga; historie vs moderniteit. Misschien ken je Malaga alleen van zijn mooie stranden en de talloze hotels en resorts aan de kust. Maar dit beeld doet de veelzijdige havenstad echt tekort. Waar veel mensen alleen het vliegveld in Malaga zien, ligt er in het centrum een hele wereld voor je verborgen. Ontdek alle kanten van de stad tijdens je bezoek: Het centrum van Malaga ligt vol met prachtige historische gebouwen. De heerlijke mix tussen oud en nieuw is wat Malaga zijn charme geeft. Het barst in de stad namelijk ook van de hippe en moderne plekken. Er liggen hier tal van winkels, restaurants en bars. Maak ook een ritje in het enorme reuzenrad voor het beste uitzicht. Van al dat sightseeing wordt je moe. En dat is in Malaga gelukkig niet erg. Er zijn namelijk genoeg plekken in de stad waar je helemaal tot rust kunt komen. Om te beginnen zijn er natuurlijk de prachtige, gouden zandstranden. La Malagueta is het stadsstrand. Je loopt hier vanuit het centrum zo naartoe. Zoek je iets meer rust? Loop dan wat verder richting Playa de la CaletaPlaya Pedregalejo of Playas del Palo. De laatste twee liggen in de voormalige traditionele visserswijken van Malaga. Beide erg leuk om te zien.

Madrid

Madrid is een van de meest dynamische steden van heel Spanje: ‘de stad die nooit slaapt’. Je kunt hier niet alleen drie van de beroemdste musea ter wereld bezoeken en prima shoppen, maar ook heerlijk eten en uitstekend uitgaan. Madrid swingt!

Madrid: de Koninklijke stad van Spanje
Centraal in Spanje ligt de hoofdstad van het land: Madrid. Het is de grootste stad van Spanje en tevens één van de grootste steden van Europa. De stad zelf heeft ruim 3 miljoen inwoners, terwijl de metropool Madrid ver boven de zes miljoen inwoners uitkomt. Madrid is binnen Spanje veruit de belangrijkste stad op cultureel, politiek en economisch gebied. In Madrid staan dan ook enkele van de meest belangrijke musea van het Iberisch schiereiland, zoals het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia en het Archeologisch Museum. Met het Koninklijk Paleis van Madrid heeft de stad het grootste Koninklijke paleis van Europa binnen haar gemeentegrenzen en op ongeveer 40-45 kilometer buiten Madrid ligt nog een indrukwekkend bouwwerk: El Escorial. Dit abdijcomplex is de moeite waard om er speciaal voor naartoe te reizen vanuit Madrid.

Chocolatería San Ginés
In een smal steegje tussen de Calle Arenal en Calle Mayor kun je de lekkerste churros van Madrid en misschien wel van Spanje eten. Chocolatería San Ginés is bij de Madrilenen in ieder geval wereldberoemd. De zaak is dan ook vierentwintig uur per dag geopend en staat klaar om zijn gasten te verwelkomen. Steevast wordt er door jong en oud churros met een kopje warme chocolade besteld (chocolade con churros). De smaak is vergelijkbaar tussen een donut en een oliebol. Binnen in de zaak van San Ginés hangen foto’s van allerlei beroemdheden die je voor zijn geweest. Maar liefhebbers kunnen er ook gewoon buiten op het terras genieten van dit heerlijke zoete gerecht.