Crema Catalana

Crema catalana  is de Catalaanse variant op crème brûlée en heeft dit nagerecht ook een lekker knapperig suikerlaagje. Crema catalana in het Nederlands “Catalaanse room”, ook bekend als room van de Heilige Jozef, crema de Sant Josep, is een specifiek Catalaans nagerecht uit de Spaanse regio Catalonië het wordt gemaakt op basis van custard. Het hoort tot de toppertjes van de Catalaanse keuken. De oorsprong van dit Catalaanse toetje is onbekend. Crema catalana wordt door veel Catalanen gezien als de voorbode van de Franse crème brûlée, maar ja, ook de Fransen en de Engelsen claimen dit nagerecht uitgevonden te hebben. Alleen de toebereiding en de ingrediënten verschillen wel een beetje: crema catalana wordt bijvoorbeeld in een pan op het vuur gemaakt en niet in een au bain-marie zoals de Franse crème brûlée. In crema catalana wordt melk gebruikt en in crème brûlée wordt room gebruikt. Bij een crème brûlée is de smaakmaker vanille, bij de crema catalana komt de smaak van een kaneelstokje en de schil van een citroen.

Dit nagerecht wordt in platte aarden schaaltjes geserveerd. Voor het serveren wordt een laagje suiker met een speciaal spiraalvormig ijzer gebrand of onder de gril. De suiker wordt dan gekaramelliseerd  en vormt een hard, flinterdun laagje op de room. Voor het karameliseren van de suiker zijn verschillende apparaten beschikbaar. De originele brander moet eerst in het vuur gehouden worden tot hij gloeiend heet is voordat hij op de crema catalana wordt gedrukt. Tegenwoordig worden er vooral elektrische ijzers gebruikt of een gasbrander.

Arroz con Leche

Het is een dessert dat afhankelijk van de tijd van het jaar koud, warm of warm geserveerd kan worden, met zeer eenvoudige ingrediënten en vooral gemakkelijk te bereiden is, alhoewel de ervaring ons doet uitgaan naar het perfecte punt van de rijst zodat het naar onze smaak blijft. Rijstpudding is een typisch dessert in veel landen over de hele wereld, en in Spanje brengen we het op smaak met kaneel en citroen. De exacte manier om het te bereiden verschilt van plaats tot plaats, vooral bij het koken van de rijst, en met dit recept zijn de uitstekende smaak en textuur van het graan gegarandeerd.

Churros Clásicos

Churros beslag is een mengsel van onder andere melk, boter en bloem. Je maakt met het beslag Churros, een zoete lekkernij welke oorspronkelijk uit Spanje komt. Churros zijn Spaanse zoete gefrituurde deegsliertjes die je daarna bestrooid met kaneelsuiker of poedersuiker. Ook is het lekker om de churros te dopen in warme chocoladesaus.

Torrejas

De Semana Santa of Paasweek is weer begonnen en dat wordt in Spanje normaal gesproken groots gefeest, niet alleen met emotionele processies maar ook met lekkere recepten en lekkernijen. Dit jaar zullen de processies en andere festiviteiten opnieuw niet doorgaan vanwege de corona-crisis maar de ‘torrijas’ zijn nog steeds de typische Semana Santa lekkernijen die verplicht zijn om te eten met Pasen, of je nu binnen moet blijven of niet. Deze heerlijke traktatie, met recepten die dateren uit de jaren 1600, is zeer traditioneel voor Pasen. De Torrijas zijn een beetje te vergelijken met de in Nederland ons bekende wentelteefjes maar dan met honing. Dikke stukken – van het liefst enkele dagen oud – brood worden geweekt in een mengsel van melk en ei, vervolgens gebakken in olijfolie en geserveerd met honing en/of suiker en kaneel. Een wentelteefje, ook verloren brood of gewonnen brood genoemd, is te vergelijken met de Spaanse torrijas. 

Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa en Noord-Amerika waar het ook bekend staat als French Toast. Sneden brood worden kort geweekt in een mengsel van melk en eieren en vervolgens in boter gebakken. Ten slotte wordt het baksel bestrooid met suiker en desgewenst kaneel. Het verschil tussen de torrijas en de wentelteefjes zit hem wellicht in het type brood dat men gebruikt waarbij dit in Spanje iets dikker (oud stokbrood of pan de pais) is dan in Nederland. Daarnaast gebruikt men in Spanje in plaats van suiker liever honing maar komt ook beide voor. Een ander verschil is het bakken in olijfolie in Spanje terwijl men dat in Nederland in boter doet.

Flan de Huevo

Er was een tijd dat de eiervla de koning was van de dessertmenu’s van (bijna) elk restaurant in het land. Om een ​​maaltijd af te maken met een vlaai met room was het meest chique. Maar andere desserts zoals cheesecake, brownie of tiramisu kwamen aan, ze wonnen terrein en vlaai raakte in de vergetelheid. Gelukkig voor de fans zijn de rollen omgedraaid en is de eiervla niet langer dat vintage toetje met weinig glamour. “We zijn getuige van een niet te stoppen stijging”, zegt de gastronomische criticus Jose Carlos Capel, “er is een nieuwe generatie custards die is geïllustreerd met subtiele accenten”. Dit bescheiden dessert wordt verfijnd door banketbakkers in veel verfijnde restaurants. In sommige versies wordt de melk ingeruild voor room of voor een mengsel van beide, in andere wordt alleen dooier gebruikt of wordt gecondenseerde melk verwerkt en in de meer exotische worden blauwe schaaleieren van vers gelegde Araucaanse kippen gebruikt.

Natillas de Vainilla

Natillas (Spaanse uitspraak: [naˈtiʎas]) is een term in het Spaans voor een verscheidenheid aan custards en soortgelijke lekkernijen in de Spaanstalige wereld. In Spanje verwijst deze term naar een banketbakkersroom gemaakt met melk en eieren, vergelijkbaar met andere Europese crèmes als crème anglaise.