Senda Litoral

Wat is er fijner dan heerlijk wandelen en lekker uitwaaien aan de zee? Dan kom je aan de Costa del Sol wel uitgebreid aan je trekken. De Senda Litoral is een nieuwe lange wandelroute langs de kust van de provincie Málaga. En prestigieus project en de provincie hoopt dat het net zo’n succes zal worden als de Caminito del Rey. Groot voordeel is dat er veel meer mensen op kunnen lopen, want het wordt maar liefst nu al 160 kilometer lang. Het pad, dat momenteel nog niet helemaal klaar is, verbindt in de nabije toekomst alle veertien kustplaatsen in de provincie, van Manilva tot voorbij Nerja, met elkaar. Ongeveer 80 procent van het pad, dat tussen de 160 en 180 kilometer lang wordt, is wel al geopend voor wandelaars en fietsers, maar aan de laatste delen wordt nog gewerkt. Het pad zal uiteindelijk heel divers zijn: Tussen Nerja en Torrox kom je langs vele kliffen terwijl de stranden van Mijas en Marbella veel vlakker zijn. Al met al is het een relatief gemakkelijk en prachtig pad om te lopen. Maar gezien de lengte moet je er wel een weekje voor uittrekken. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een paar uurtjes wandelen, hardlopen of fietsen. Onderweg kom je langs verschillende restaurants, waar je een hapje kunt eten.

In september 2020 heeft men na maanden van werken en vertragingen uiteindelijk de wat nu al bekend staat als langste wandelbrug (in haar soort) van Europa geopend in Málaga. Het gaat om de 270 meter lange houten ‘pasarela peatonal’ over de Guadalhorce rivier. Deze wandelbrug vormt onderdeel van de ‘Senda Litoral’ die nu ononderbroken 120 km langs de kust van de provincie Málaga loopt. De houten brug is 270 meter lang en 3 meter breed en biedt plaats aan voetgangers en fietsers als onderdeel van de ‘Senda Litoral’ ofwel kustpad. De brug is gebouwd op de plaats waar de Guadalhorce rivier in de zee uitmondt, een gebied van natuurlijke waarde. De houten loop- en fietsbrug is 270 meter lang en bestaat in totaal uit zeven delen met 3 aan elke weerskanten van de rivier en een 70 meter lang deel in het midden over de rivier. Voor de constructie is meer dan 200 ton Scandinavisch dennenhout en bijna 15 ton roestvrij staal gebruikt. De hele constructie werd voor 50% gefinancierd door de Diputación de Málaga en voor 50% door de gemeente Málaga en heeft een totaal kostenplaatje van 1,6 miljoen euro. De houten brug vormt onderdeel van de 120 km lange ‘Senda Litoral’ ofwel kustwandelpad dat zich geheel in de provincie Málaga bevindt en nu ononderbroken te wandelen of fietsen is.

Het plan is echter om een 180 km lange wandeling langs de kust te hebben tussen het Balkon van Europa in Nerja tot aan het kasteel Castillo de la Duquesa in Manilva. De hele route is nog niet af maar meer dan 80% van de ‘Senda Litoral’ is reeds bewandelbaar. Bekijk de huidige situatie op bijgevoegde kaart. Je kan vanzelfsprekend de draad oppakken en starten. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag. Andere wandelaars vinden 8 kilometer per dag voldoende. Ervaren wandelaars hebben totaal geen moeite om 30 kilometer per dag af te leggen. Hoeveel je per dag kan wandelen, verschilt dus sterk per persoon.

Je kan bijv. de eerste keer van La Carihuela naar Playa de la Malagueta lopen. Dat duurt ongeveer 3.45 min en is 18 km lang. Na afloop kan je een taxi terug nemen. De echte wandelaars stoppen pas bij Rincón de la Victoria. Duur 6.35 min. Totaal 31,5 km. Daarna hotelletje of taxi weer terug.

Mirador De La Cañada Del Lobo, Torremolinos

Gelegen nabij de stad Torremolinos, biedt de “Cañada del Lobo” een prachtig landschap op slechts enkele minuten van het stadscentrum, de perfecte plek om de rijke omgeving rondom de stad te ontdekken. Het pad naar het platteland loopt tussen dennenbomen met verschillende uitzichtpunten met schitterende uitzichten op de kust en de Middellandse Zee. Een daarvan is het beeld van een wolf die huilt.

De Cañada del Lobo heeft een goed netwerk van paden die door dichte dennen van eiken, kurk, wilde olijf- en palmbomen lopen, typisch mediterrane soorten. Cañada del Lobo ‘(The Wolf’s Glen) Viewpoint is vernoemd naar een sculptuur van een wolf die op deze prachtige plek te zien is. De oude veebaan berg route is goed bewegwijzerd, evenals deze plek. Het fantastische uitzicht omvat de omgeving, inclusief de Sierra Nevada. Ondanks de zichtbare steengroeven is het landschap werkelijk betoverend. Duur 1.30 uur bergopwaarts & 1.30 bergafwaarts Neem voldoende water mee! Er zijn geen restaurant of wc’s boven op de berg.
Start adres: Calle Voluntarios de Protección Civil – Arroyo de Miel

Caminito Del Rey

Dit was ooit het gevaarlijkste wandelpad ter wereld, maar is volledig gerestaureerd.

El Caminito del Rey werd lang beschouwd als het gevaarlijkste pad ter wereld. Waarbij ook doden vielen. Inmiddels is het Koningspad in de buurt van Malaga volledig gerestaureerd. Sinds 2015 kun je veilig over het pad lopen. Het bijzondere is dat het oude pad nog steeds te zien is. Caminito del Rey staat ook wel bekend als El Camino del Rey, maar het staat vooral bekend als de gevaarlijkste wandelroute ter wereld. Maar dit is niet meer zo. Dit wandelpad in Spanje is recent gerestaureerd, waardoor het niet meer gevaarlijk is om hier te wandelen. Mooi is het wel! Sinds 1992 was hij officieel gesloten, maar dat weerhield durfals niet. Waarbij ook doden vielen. Het pad is nu volledig gerestaureerd en op een ‘veilige’ manier te ontdekken. Caminito del Rey is dus niet meer de gevaarlijkste, maar zeker een van de mooiste in Europa. Als je tegenwoordig loopt over het nieuwe pad kun je het oude wandelpad nog zien. Wat je tocht iets extra’s geeft. En dan begrijp je ook waarom El Caminito del Rey lang werd beschouwd als het gevaarlijkste pad ter wereld. Het oude, nog zichtbare pad is vervallen, de draagbalken zijn verroest en de houten balken veelal verrot.

De oude Caminito del Rey was meer dan eng. Dat bewijzen de ongevallencijfers wel. Het pad was officieel al sinds 1992 gesloten, maar avonturiers komen er juist op af. In 1999 en 2000 overleden vier mensen bij twee verschillende ongelukken. In februari 2010 viel een 24 jarige Zwitserse bergbeklimmer, ook hij overleefde het niet.

De wandelroute is zeer populair. Het gevolg is dat het hier druk kan worden, waardoor de beleving iets minder is. In de vroege ochtend is het opvallend rustig en kun je hier heerlijk wandelen. Het is dan ook koeler. En je kunt betere foto’s maken, omdat de zon nog niet zo fel is. Caminito del Rey ligt op 60 km van Malaga. Je kunt met een huurauto gaan, de rit duurt ongeveer een uur. Ook gaan er dagelijks bussen, die je afzetten bij de ingang. Ook kun je een taxi nemen natuurlijk, al is dat veel prijziger. De route is lineair, niet cirkelvormig, en gaat in één richting, van noord naar zuid naar beneden. Het begint in de stad Ardales en het eindigt in Álora. Deze route is bijna 8 km lang en duurt drie tot vier uur om over te steken. Neem ook hier voldoende water mee.

El Saltillo del Rio Almanchares

El Saltillo: de gratis versie van de Caminito del Rey.
Het binnenland van de Gran Senda de Málaga herbergt enkele van de mooiste hoekjes van Spanje en de meest gewilde wandelpaden. Caminito del Rey, de beroemde kloof van acht kilometer lang en nog geen meter breed die door de kloof van de rivier de Guadalhorce loopt. Welnu, de enorme komst van min of meer getrainde toeristen, gedwongen om een ​​plafond van 1.100 bezoekers per dag vast te stellen met een toegangsprijs van 10 euro. En dat is waar onze aanbeveling van El Saltillo om de hoek komt kijken, de gratis versie van Caminito del Rey. Een spectaculaire rit Als je El Saltillo gaat bezoeken, trek dan comfortabele schoenen aan, want de route heeft een totaal van 16 kilometer verderop (8 enkele reis en een andere evenveel terug) die Sedella en Canillas de Aceituno in het Sierra Tejada natuurpark, Almijara en Alhama met elkaar verbinden meer dan 150 meter hoog. De gratis versie van Caminito del Rey is veel waard. Draag naast sportschoenen comfortabele kleding en een plek waar u uw mobiele telefoon gaat dragen. We zijn er zeker van dat u veel foto’s zult maken voor uw sociale netwerken – aangezien in sommige delen van El Saltillo veel prachtige loopbruggen vind, vergelijkbaar met degene die je hebt gezien in Caminito del Rey. Het meest spectaculaire is de nieuwe brug over de rivier de Almanchares. De Sendero El Saltillo is te vinden in de Axarquia streek van de provincie Málaga en hoort bij de gemeente Canillas de Aceituno. Het is mooie route langs de kust vanaf la Carihuela.

De snelste route is 80 km via A-7
Duur route +/- 1.20 uur

Los Escullos naar Cerro Penones – Cabo de Gata

Deze wandellus van 23 kilometer ligt in Natuurpark Cabo de Gata, in de provincie Almeria. Tijdens de eerste helft van de route wandel je door met cactussen bezaaide landschappen. Daarna verandert het decor in een verzameling van majestueuze, vulkanische heuvels. Hierna beklim je een verrassend groen en weelderig ravijn, tot aan de op één na hoogste top van het park; de Cerro Penones (488 meter). De uitzichten op de kustlijn veranderen bij elke stap en zijn in één woord oogverblindend.

De Vereda de La Estrella loop – Sierra Nevada

Wandelen in Andalusië, is in de Sierra Nevada op zijn best. Deze route is vernoemd naar de kopermijn van Estrella; een van de bekendste in dit natuurgebied. Het is een wandeling voor gemiddelde tot gevorderde wandelaars. Kies ervoor om de klassieke ronde te lopen of hier nog een lus aan vast te plakken (22 kilometer). Kronkelend door de diepe vallei en met spectaculaire uitzichten op de imposante bergen, laat dit pad je het mooiste van de Sierra Nevada zien.

Van Zahara de la Sierra naar Grazalema

Nog zo’n geweldige bestemming om te wandelen in Spanje, Andalusië, is Nationaal Park Zahara de la Sierra. Deze route doorkruist een prachtig deel van het park en slingert langs de oevers van het Zahara El Gastor reservoir. Hierna ga je de bergen in en wandel je tussen steile formaties. Onderweg passeer je een prachtig Moors Kasteel en verschillende spectaculaire uitzichtpunten. De eindbestemming is het schilderachtige dorp Grazalema, die consequent wordt uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje.

GR-7 Traject La Alpujarra

De GR-7  lange afstandroute doorkruist de charmante landschappen van de Alpujarras van oost naar west. De officiële route loopt van de Cevennen in Frankrijk, tot aan Tarifa in Cadiz. Maar tijdens deze 6-daagse wandeling (die tevens in etappes kan worden uitgevoerd), loop je door het prachtige landschap van Las Alpujarras. Overnacht in verschillende charmante witte steden en dorpen en ervaar de Andalusische cultuur op zijn best. De routes die de dorpen met elkaar verbinden zijn vol afwisseling. Bossen, landbouw, kloven, beekjes en bergen vormen het decor.