Espeto’s

Als je gaat wandelen of fietsen langs de kust in het mooie Spanje dan krijg je zonder twijfel onderweg lekkere trek. Dan moet je zeker eens de “Espetos de sardinas” proeven. Sardientjes op een spies (‘espeto’) geregen en naast het vuur in het zand geplaatst. Deze gegrilde sardientjes zijn hier zeer populair en alleen al hoe de “espetero” het bootje draait om de wind in de vlammen te laten spelen is een mooi schouwspel. Het gerechtje is eenvoudig, maar een heerlijk tussendoortje en met een vleugje citroen en zeezout erover zal je letterlijk de vingers aflikken.

Boquerones en vinagre 

Ansjovis in het zuur… het lekkerste voorgerecht ter wereld. Dit visgerecht vergezeld van wat gebakken aardappelen, een paar ansjovis of een beetje brood is de rijkste tapas van Spanje. Ansjovis in azijn is een van de meest klassieke hapjes en tapas in de Spaanse gastronomie. Er zijn maar weinig mensen die ze kunnen weerstaan. Bovendien zijn ze erg gezond omdat vette vis veel voordelen voor ons lichaam biedt. Gepekelde ansjovis zijn heel gemakkelijk te maken, maar ze hebben wel wat tijd nodig, aangezien je ze een paar uur in azijn en zout moet laten staan ​​om harde, witgezuurde ansjovis te krijgen. Ze hebben ook een paar uur invriezen nodig om de gevreesde anisakis te vermijden, want hoewel de azijn “kookt”, gaan we de vis rauw consumeren, dus het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Boquerones en vinagre zijn een soort aperitief of tapa die je in Spanje tegenkomt. Het centrale ingrediënt van het gerecht zijn de boquerones, verse ansjovis. De filets worden gemarineerd in azijn of een mengsel van azijn en olijfolie en gekruid met knoflook en peterselie.

Matrimonio de Anchoa y Boquerón

Het huwelijk van ansjovis en ansjovis is een spies of een tapa die wordt bereid met ansjovis in pekel en ansjovis in azijn. Ansjovis en ansjovis zijn eigenlijk geen twee verschillende soorten vis, maar het verschil tussen de twee zit hem in de manieren van uitwerking die op de een en de ander wordt toegepast. In combinatie met extra vierde olijfolie en verse knoflook is dit een smaak explosie voor je smaakpapillen. Als of er een engeltje of je tong piest… Heb je alle heerlijke gerechten geproefd en moet je nu de calorieën branden? Huur een fiets bij La Rosa en begin gelijk.

Pulpo Gallego

Pulpo gallego is een Spaans gerecht gemaakt van plakjes gestoofd en opgebakken octopus, plakjes gekookte aardappel en paprikapoeder. De combinatie is perfect zoet en hartig, met een klein beetje pit van het paprikapoeder. Pulpo gallego is een typisch streekgerecht uit Galicië. Overal zie op markten en in restaurants zie je hoe het bereid wordt. De hele octopus verdwijnt met kop en tentakels in de pan en wordt daarna in stukken gesneden en geserveerd met aardappels, olijfolie en paprikapoeder. De kunst is om de octopus lekker mals te krijgen. Te vaak heeft octopus een rubberachtige textuur door een onjuiste kooktechniek, wat ver af staat van de zachte, boterachtige pulpo die je meestal in Spanje eet!

Dorada a la Sal

Dit vrij eenvoudige visrecept, dat in Spanje ook vooral met de kerst gegeten wordt, bestaat uit maar drie ingrediënten. 1 1/2 kg Goudbaars, 4 kg grof zout & water. Bedolven onder het zout kan de vis nooit droog gebakken worden omdat het vocht eronder opgesloten blijft. Daarbij wordt de vis nooit te zout omdat hij in zijn geheel en met huid en al gebakken wordt en het grove zout onder de hoge temperaturen een harde laag wordt. Als de vis klaar is, breek de harde zoutlaag open (daar kan een hamer voor nodig zijn). Maak de vis schoon en serveer, eventueel met mayonaise of alioli. Dit gerecht kan ook eventueel bereid worden met zeewolf (lubina).

Pulpo a la Plancha

A la plancha betekent letterlijk op de grill! Gegrilde octopus dus. Dit is in Spanje een uitzonderlijk zondags gerecht. Gegrilde octopus vergezeld van verse knoflook, een beetje knoflookolie en gerookte paprika poeder. Voor het bakken op de grill worden meestal de uiteinden van de poten van de octopus gebruikt.

Dorada al Horno a las finas hierbas

Goudbaars met knoflook, verse kruiden en citroen in de oven goudbruin gebakken. Op deze manier kookt de goudbaars gelijkmatig gaar, is hij sappig en heeft hij weinig ingrediënten nodig.

Ajobacalao

Knoflook vis tapenade. Ajobacalao, in de volksmond ook wel ajoporro genoemd, is een traditioneel recept voor de vastentijd in de stad Vélez-Málaga. Diep geworteld in de Spaanse keuken, wordt dit gerecht gemaakt met basis ingrediënten zoals kabeljauw, knoflook, extra vierge olijfolie en gerookte paprika. De culinaire formule van dit gerecht is tegenwoordig te vinden in sommige etablissementen in de Axarquia streek ten Oosten van Malaga. 

Boquerones al limon

Een van de vissoorten die thuis het lekkerst zijn, zijn ansjovis die op enigerlei wijze in azijn zijn bereid of gewoon met bloem of in bloem en ei zijn bedekt. Deze ansjovis met citroen van vandaag worden door mijn moeder heel vaak gemaakt met een recept uit Arguiñano van lang geleden: je zult er dol op zijn, zelfs voor kinderen, aangezien de marinade erg zacht is.