Picasso museum Málaga

In het 16e eeuwse ‘Palacio de Buenavista’ in het historische Joodse centrum zit het Picasso museum van Málaga met ruim 200 werken van Spaanse schilder Pablo Picasso welke geboren is in deze Spaanse stad. Het museum herbergt vooral werken uit zijn vroege en late schilderperiode. Pablo Picasso (1881-1973) – een naam die je vast weleens voorbij hebt horen komen. Hij was één van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Van schilderijen, beelden tot keramiek – hij maakte tienduizenden werken, zijn productie was ongeëvenaard. Wij delen graag 6 dingen die je (misschien) nog niet wist over deze beroemde Spanjaard.

#1. EEN HELE MOND VOL
Baby Pablo kreeg de 23 woorden tellende naam: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Hij nam zijn moeders naam aan, omdat ‘Ruiz’ in zijn streek veel voorkwam.
#2. WONDERKIND
Picasso kreeg het schilderen met de paplepel ingegoten. Zijn vader was schilder en tekenleraar. Kleine Pablo kon zelfs eerder tekenen dan lopen. En volgens zijn moeder waren zijn eerste woorden ‘piz, piz’, een afkorting van het Spaanse woord voor potlood. Zijn eerste schilderij ‘De Picador’, een stierenvechter in de arena, maakte hij toen hij nog maar 9 jaar oud was. Op zijn 13e ging hij naar de kunstacademie in Barcelona waar zijn vader werkte en toen hij 16 werd stroomde hij door naar een van de beste kunstscholen van Spanje.
#3. ICONISCH
Niet alleen Picasso zelf is een icoon, ook een aantal van zijn werken hebben een iconische status bereikt, zoals Les Demoiselles d’Avignon uit 1907, één van de belangrijkste meesterwerken uit de geschiedenis van de moderne kunst. Het werk bevindt zich in het Museum of Modern Art (MOMA) in New York. Een ander beroemd werk is Guernica, een monumentaal schilderij dat de verschrikkingen van de moderne oorlog symboliseert. Dit schilderij hangt in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid.
#4. GESTOLEN WERKEN
En nu we het toch over kunstroof hebben: van geen enkele kunstenaar zijn er zoveel schilderijen gestolen als van Picasso. Ongeveer 1.150 werken staan vermeld als ontbrekend en/of gestolen in het Art Loss Register. Dit is twee keer zoveel als van iedere andere kunstenaar.
#5. VROUWEN
De relatie van Picasso is met vrouwen is gecompliceerd te noemen. Hij wisselt zijn partners in voor andere vrouwen, maar kon er tegelijkertijd zelf slecht tegen om verlaten te worden. De verschillende vrouwen hadden ook grote  invloed op zijn manier van werken.
Vaak viel het begin van een nieuwe relatie samen met een nieuwe schilderstijl.
#6. IEDER KIND IS EEN KUNSTENAAR
De quote die we allemaal massaal omarmen: “Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.” Toen Picasso op latere leeftijd een expositie van kindertekeningen bezocht zei hij: ‘ Toen ík zo oud was, kon ik tekenen als de beroemde Rafaël, maar het kostte me mijn hele leven om te leren tekenen als zij.’