Mojácar

Mojácar is waarschijnlijk het meest bekende dorp in de provincie Almería, aangezien het in de buurt van populaire resorts ligt en niet te ver van het prachtige gebied van het natuurpark Cabo de Gata. Dit witte dorp in de provincie Almería is op een heuvel gebouwd en het lijkt alsof het hele dorp op een heuvel is! Het is een van de meest indrukwekkende van deze prachtige dorpen om van een afstand te zien.
Vaak verblijven mensen in de nabijgelegen badplaatsen maar het stadje zelf is eigenlijk leuker. Dit bijzondere stadje is onderverdeeld in twee gebieden: Mojácar Pueblo (het dorp) en het prachtige Mojácar Playa, met daarin de stranden van Mojácar die behoren tot de mooiste van heel Almeria. Kronkelende smalle straatjes met plantenpotten maken plaats voor grote open ruimtes met kilometers ver uitzicht, van de nabijgelegen zee tot de bergen in de verte. Het is een flinke reis vanaf la Carihuela. Dus boek sowieso een hotel voor een nacht. De snelste route is 307 km via A-7 Duur route +/- 3 uur.

Trevélez

Ken jij Trevélez, een bergdorpje in de Alpujarras in de provincie Granada, dat bekend staat om zijn hamdrogerijen?
Een absolute aanrader voor als je op vakantie in Andalusië bent! Zeker als je meer te weten wilt komen over Spanje ’s beroemde hammen. Trevélez is met 1.476 meter het hoogste dorp van het vasteland van Spanje en ligt steil op de flank van een berg. Wel een autorit langs de kust van 2,5 uur vanuit La Carihuela. Maar het is het meer dan waard! Blijf anders een nachtje in dit prachtige dorp overnachten. In februari als er sneeuw is gevallen voelt het niet alsof je in het zuiden van Spanje bent. Eerder alsof je in een Europees bergdorp bent. Veel verder terug naar het noorden. Afgezien dan van de gezouten hamwinkels die er om de 100 meter gevestigd zitten! Veel hotels en pensions geven in de winter korting aan hun gasten. Profiteer daar van want er zijn eigenlijk een aantal fantastische plaatsen in Spanje om te bezoeken in de winter, niet alleen voor de winterzon! De heldere berglucht is perfect voor het genezen van ham, wat hier de belangrijkste industrie is, en je kunt ervan genieten in een van de 3 buurten van Trevélez, Bajo, Medio en Alto (laag, midden en hoog), hoewel in Bajo de meest toeristische winkels zijn.

Wat ik bovendien zo leuk vind aan Trevélez is, dat je bij een aantal van deze hamdrogerijen een kijkje achter de schermen mag nemen. Met eigen ogen kun je zien hoe de hammen er in grote getalen te drogen hangen. En bovendien krijg je uitleg over het hamdroogproces en de soorten ‘jamones de Trevélez’ (=hammen van Trevélez). En kun je er uiteraard hammen proeven. Zo kun je bijvoorbeeld hamdrogerij Vallejo bezoeken, de oudste hamdrogerij van de Alpujarras.

http://www.visitas-secaderos-jamones-trevelez.com

Hamdrogerij Cano González van de familie González is ook een aanrader. http://www.jamonescanogonzalez.com/en/
Een hamdrogerij waar 12.000 hammen per keer gedroogd kunnen worden. En waar jaarlijks rond de 35.000 hammen gedroogd worden.
Goed Engels spreken de mensen er niet. Maar het hamdroogproces word in een Engelstalige film uitgelegd. En vervolgens mag je de hammen zien, proeven en kopen. O ja, het is wel belangrijk dat je van tevoren via mail of telefoon een rondleiding door de hamdrogerij boekt (+34 958 858 632 info@jamonescanogonzalez.com).

Ronda

Ronda bevindt zich in het hart van de Serrania de Ronda, op zo’n 100 km van de stad Málaga.
De stad wordt omringd door prachtige rivier valleien en bevindt zich boven aan een diep ravijn. Het is een plek die je mond werkelijk doet openvallen. De stad Ronda is weliswaar niet zo groot, maar kent internationale faam. Dat komt omdat een aantal grootheden uit de geschiedenis er veel tijd hebben doorgebracht. Denk in de eerste plaats aan de beroemde Amerikaanse schrijvers Ernest Hemingway en Orson Welles. De stad komt dan ook terug in hun werken. Daarin wordt beschreven hoe mooi het gebied is en hoe groot de schoonheid van de stad is. Dit zijn dan ook de kenmerken van deze plaats. Alles draait er om de schoonheid. Die schoonheid is eigenlijk in alles terug te vinden op deze plek in het land. Als Ronda om één ding bekendstaat wereldwijd, dan is het wel de diepe kloof waarlangs de stad is gebouwd. Deze kloof is door de tijd heen ontstaan doordat deze verder en verder werd uitgesneden door de rivier Guadalevin. Door de kloof valt de stad ook in twee delen uiteen. Een andere reden waarom de kloof juist hier kan ontstaan is natuurlijk omdat het in bergachtig gebied ligt. Het ligt tussen verschillende Sierra’s in Spanje in. Dit heeft ook weer zijn weerslag op de manier waarop de stad is opgebouwd. Dit brengt namelijk een aantal bijzondere bezienswaardigheden met zich mee. Ronda is een plek waar mensen vooral tot rust kunnen komen. Het is er minder druk dan aan de kust van Andalusië en het is er vaak ook net iets minder warm. Dat neemt niet weg dat er op het gebied van cultuur minstens zoveel en misschien zelfs meer te vinden is dan in andere steden en gebieden in de regio. Het is ook nog eens zo dat de omgeving van Ronda zich door zijn schoonheid goed leent voor actieve vakanties. Dat maakt de stad dus aantrekkelijk voor heel veel verschillende doelgroepen. Het is een 1,5 uur durende rit vanaf la Carihuela. De snelste route is 108 km via A-357 en A-367

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas is een uniek dorp in de provincie Cádiz, in het zuiden van Andalusië.
Waar de meeste witte dorpjes in Andalusië bovenop hoge heuvels of rotsen zijn gebouwd, is Setenil juist in de rotsen gebouwd. Het dorpje staat dan ook bekend om de bijzondere rotswoningen. Het is een prachtig dorp en ik begrijp helemaal waarom het onderdeel is van ‘los pueblos más bonitas de España’, een lijst met de mooiste dorpen van heel Spanje. Setenil de las Bodegas is vanaf de entree ronduit verrassend te noemen. Hier geen glimmend opgepoetste straatjes om toeristen te behagen. Eigenlijk lijkt Setenil in niets op de andere witte dorpen waar Andalusië zo beroemd om is. Naast de bijzondere rotswoningen staat Setenil de las Bodegas ook bekend om de unieke gastronomie. Een typisch gerecht uit dit dorp is sopas cortijeras, een soep gemaakt van brood, olijfolie, asperges en ei. Ook de tapa de masita is een veel gegeten gerecht. Dit is een soort mini hamburger van opgebakken chorizo geserveerd op een broodje. In de omliggende natuur van Setenil worden veel varkens gefokt, waardoor de chorizo hier erg populair is. Ook geitenkaas en olijfolie zijn geliefde streekproducten.

Bezienswaardigheden in Setenil de las Bodegas
In Setenil is voor wie wat meer wil dan sfeer proeven een aantal monumenten te bewonderen. De Torre del Homenaje is een nog goed bewaard gebleven onderdeel van het fort uit de twaalfde eeuw. Aan de voet van het robuuste gebouw ligt een ‘aljibe’ (waterreservoir) uit die tijd. Vanaf de toren zie je het meeste van het dorp van de diverse uitkijkpunten die allemaal de moeite waard zijn. In de Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación hangen fraaie neogothische fresco’s. Twee straten zijn uniek: de ‘Cueva del Sol’ en de ‘Cueva de la Sombra’. De eerste heet zo vanwege de ligging op het zuiden en logischerwijs is er in de ‘Cueva de la Sombra’ altijd schaduw. Hier steekt de rotswand zover uit dat deze samen met de huizen eronder een tunnel vormt. Je zou er claustrofobisch van worden. Op de terrasjes hier is het in de hete Andalusische zomers goed toeven vanwege de eeuwige koelte die er heerst. Het is een rit van 1 uur en 20 minuten vanaf la Carihuela.
De snelste route via A-357

Salobreña

Salobreña ligt aan de Costa Tropical. De Costa Tropical heeft een bijzonder pittoreske kustlijn, is relatief ongerept en nog zo niet zo bekend als het naastgelegen Costa del Sol. De Costa Tropical ligt tussen de Costa del Sol en de kust van Almeria. De regio heeft een sub-tropisch klimaat, vandaar de naam Costa Tropical, de winters zijn aangenaam en de zomers warm met een heerlijk zacht briesje, waardoor de Costa Tropical het hele jaar door een ideale vakantie bestemming is. Door dit tropische klimaat groeien er ook veel tropische vruchten. Rondom Salobreña zijn ook veel suikerrietvelden. Salobreña is gebouwd op een rots. Een labyrint van straatjes met witte huizen vormt het historische centrum en bestaat uit de de wijken; Brocal, Albaycín, La Fuente en La Loma. Aan de voet van de heuvel, op een uitgestrekt vlak land richting de kustlijn is in de afgelopen vijftig jaar het nieuwe dorp gebouwd. De kustlijn is gelukkig nog steeds schilderachtig en niet vol gebouwd. De stranden zijn vaak rustig, zelfs in het hoogseizoen is het niet overbevolkt. Het oude dorp is typisch Andalusisch, witte huizen, gebouwd op een heuvel. Als een kers op de taart staat een Moors kasteel, het zg. ‘Alcazaba´. Vanaf dit  kasteel kijk je zowel naar de Middellandse zee als naar de (besneeuwde toppen) van de Sierra Nevada. Het is mogelijk om in de ochtend te wintersporten en in de middag te zwemmen in de zee. Salobreña heeft twee brede stranden, één van grof zand en één met stenen, die van elkaar gescheiden zijn door het zg. ‘Peñón’ (een klip), Rat” rock (vanwege de vorm). Hier werden archeologische resten uit Romeinse tijd (beelden en munten) aangetroffen. Langs de stranden staan overal strandtentjes, waar binnen of op een terras iets gedronken of gegeten kan worden. Het is mooie route langs de kust vanaf la Carihuela. De snelste route is 107 km via A-7. Duur route +/- 1.20 minuten.

Mijas

‘El pueblo blanco’, ofwel ‘Het witte dorp’, is de bijnaam van Mijas.
Dit charmante dorp ligt op een rotsplateau en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een toeristische trekpleister. Dankzij haar typisch Andalusische uitstraling en haar prachtige natuur is Mijas een mooie plaats om te bezoeken en de sfeer van Spanje te proeven. Met zijn smalle straatjes en de mooie pleintjes is Mijas een bezienswaardigheid op zich. Het is ook mogelijk om met een elektrische Tuk-Tuk het dorp te verkennen. Mijas heeft een zandstrand van ruim 10 kilometer lang.Je bereikt dit bergdorpje via wat slingerweggetjes in ongeveer veertig minuten vanuit Carihuela. Je kunt de bus M-112 vanuit Carihuela naar Mijas pakken. De bus stopt bij de halte achter de Voom Voom (richting Fuengirola), de route ernaar toe is al leuk. Mijas is een wit stadje met Arabische structuur, gelegen op slechts 30 km van Malaga aan de Costa del Sol. Een witte parel in de bergen! Het steile pad naar dit dorpje begroet bezoekers met rode bloemen in blauwe potten die schitteren aan de witte muren. Het dorpje is vooral bekend van de unieke ‘ezel-taxi’s’, populair onder toeristen uit de hele wereld, de kleine stierenarena, de oude Arabische muur, de kerkjes en het drukbezochte Santuario de la Virgen de la Peña, het Heiligdom van de patroonheilige van het dorp. Mijas heeft nog veel meer te bieden! Het stierenmuseum, het casa museo (folklore-museum, oude ambachten en tradities), de Ermita San Sebastián, de grotten van de oude smederij, het kapelletje van Ntra. Sra. De los Remedios (Onze-Lieve-Vrouw-der-Remedies), de Mirador de la Sierra, la Ermita del Calvario, het Auditorium, de plaza de la Constitución,… 

Je bent er gemakkelijk een hele dag zoet en van al dat nieuws en leuks om te zien, krijg je natuurlijk ook honger! Hier alvast enkele aanbevolen restaurantjes of bars:

  • La Bodega del Pintor (tapas)
  • La Martina (tapas)
  • Pampa Tablas y Tapas (Mijas dorp)
  • Museo del Vino of wijnmuseum
  • El Restaurante El Mirlo Blanco
  • Restaurante la Alcazaba de Mijas

De snelste route is 24 km via AP-7.
Het is een 25 minuten durende rit vanaf la Carihuela.

Frigiliana

Frigiliana is een klein wit dorpje gelegen in de regio La Axarquía in Andalusië, de vergelijking met Mijas is snel gemaakt. Als je aan het rondreizen bent dan mag een bezoek aan Frigiliana dan ook niet ontbreken. Ondanks dat het dorp niet heel bekend is, is er genoeg te zien en te beleven. Verdwaal tijdens je vakantie in Frigiliana door de smalle, kronkelende straatjes van dit prachtig onderhouden witte bergdorp in de provincie Malaga. Met verrassende steegjes, trappetjes en pleintjes. Witgekalkte huizen met zee-blauwe of lichtpaarse deuren en kozijnen. En met steentjes ingelegde straten. Die er uitzien als mozaïekvloeren in grijze tinten. Frigiliana is in twee delen verdeeld, een oud en nieuw gedeelte, het oude gedeelte is hoger gelegen dan het nieuwe gedeelte. Het oude gedeelte (Morisco-Mudéjar) is het mooist, je moet er even voor klimmen maar dan heb je een schitterend uitzicht! Als je door het oude gedeelte loopt dan lijkt het of de tijd hier heeft stilgestaan. Dit merk je vooral als je door het oude stadscentrum (Barribarto) van dit dorpje heen loopt.

Op iedere hoek kan je weer een nieuwe verrassing verwachten als je slentert door de smalle slingerende straatjes van Frigiliana.

Vroeger waren het de Moren die het hier voor het zeggen hadden. Dit is overal aan terug te zien omdat het in de oude stijl bewaard is gebleven. Van het oude stadscentrum wordt beweerd dat het het best bewaard gebleven historische stadscentra in de provincie Málaga is. Het is daardoor benoemd tot nationaal erfgoed en het kreeg de titel Conjunto Histórico-Artístico. Frigiliana moet je gaan bezoeken als je in Andalusië bent. Je waant je helemaal in het echte Spanje. De slingerende smalle straatjes met aan beide kanten wit geschilderde huisjes maken dit een echt romantisch dorp. Er valt genoeg te zien in dit Andalusische dorpje en helemaal als je naar boven toe loopt waar je een prachtig uitzicht hebt. De omgeving van deze plaats is ook erg mooi en er is veel te zien. Het is een reis van een uur vanuit la Carihuela.
De snelste route is 78 km via A-7.

Lanjarón

Lanjarón is in Spanje een bekende naam. Als kuuroord en merk bronwater
Lanjarón zelf ligt aan het begin van de Alpujarras, het gebergte ten noorden van de Costa Tropical. Het dorp doet anders aan dan de andere dorpen in deze regio. Het heeft een bepaalde allure zeg maar status als je er komt. Dit ligt eraan dat Lanjarón een kuuroord is wiens historie ver teruggaat in de tijd. De toegangspoort tot de Alpujarras,  Lanjarón is een van de grotere dorpen in Andalusië op deze lijst die je gezien moet hebben, en een van de bekendere, hoewel je het misschien niet beseft. In heel Spanje kunt u mineraalwater “Lanjarón” kopen dat hier vandaan komt.  Lanjarón is een kuuroord waar u kunt genieten van behandelingen, kunt genieten van de omringende natuur en de ruïne van een kasteel op een heuvel kunt verkennen, met een prachtig uitzicht op de nabijgelegen heuvels en de stad zelf. Het is een geweldige plek als je Andalusië wilt bezoeken en de grote steden wilt verlaten, vooral omdat Granada of Malaga gemakkelijk te bereiken zijn. Vanuit het dorp kunt u mooie tours maken naar het berggebied van de Sierra Nevada. Er worden diverse wandeltours georganiseerd, waarbij u de natuur intrekt. Ook kunt u meedoen met een culinaire workshop, of een tour maken naar het nabijgelegen Lanjarón kasteel. Het is vanaf la Carihuela een rit van 1 uur en 36 minuten. De snelste route is 138 km via A-7.

Pampaneira

Weggestopt aan de zuidkant van de Sierra Nevada liggen de Alpujarras van Granada. Deze witte dorpen in de buurt van de stad Granada hebben hun Moorse invloeden behouden, en ik denk dat Pampaneira een van de beste dorpen is om te bezoeken in de Alpujarras. De meeste dorpen zijn van Moorse oorsprong en dat zie je terug in de smalle steegjes en huizen met platte daken zoals je die ook in Noord Afrika ziet.
Het is de eerste van een drietal van de meest populaire dorpen in de Alpujarras om te bezoeken, met Bubión en Capileira die de hellingen verderop omhelzen. Je kunt eigenlijk tussen alle drie lopen, maar Pampaneira is veruit ons favoriet dankzij het bergwater dat nog steeds door sloten in het midden van sommige straten naar beneden stroomt zoals vroeger, en het zonnige centrale plein. Deze dorpen zijn nog van Moorse oorsprong en dat zie je terug in de smalle steegjes en huizen met platte daken zoals je die ook in Noord Afrika ziet. Pampaneira is 14 kilometer van Órgiva verwijderd en ligt op 1.150 meter hoogte. Het dorp heeft ongeveer 400 inwoners. Op het centrale plein vind je gezellige barretjes en restaurants en hier staat ook de 16e eeuwse kerk gebouwd in barokstijl en waarvan het plafond is afgewerkt in Mudejarstijl. In het dorp is een klein chocolade atelier waar de lekkernij nog op ambachtelijke wijze wordt gemaakt en vlak naast het atelier bevindt zich de Fuente de San Antón. Volgens het gedicht vermeld op de keramische tegels boven de fontein zal iedere vrijgezel die het water uit de fontein drinkt beslist een bruid vinden. Twee kilometer buiten Pampaneira ligt het Tibetaanse Boeddhistenklooster O Sel Ling dat “helder licht” betekent. Vanaf de Stupa heb je een fantastisch uitzicht over de Sierra Nevada, Órgiva en de kust van Costa Tropical. Het is mooie route langs de kust vanaf la Carihuela. De snelste route is 104 km via A-7. Duur route +/- 2 uur.

Antequera

Antequera ziet er vanuit de verte uit als een mooi wit stadje, met elegante torens en het intrigerende silhouet van het kasteel die erbovenuit steken. Dat is echter niet het enige wat het stadje pittoresk maakt. Ook de omgeving is mooi om te zien. Antequera ligt bij een vallei met groene akkers die gevoed worden door de Guadalhorce rivier. Dit was lang een van de meest vruchtbare gebieden van Andalusië, en het is nog steeds koploper in de productie van asperges, graan en olijfolie. In de zomer kijk je er uit over vrolijk gele zonnebloemvelden.
Intrigerend in het landschap rondom Antequera is de rots die de ‘Peña de los Enamorados’ wordt genoemd. Deze kalkstenen ‘rots der verliefden’ van 880 meter hoort bij het door UNESCO erkende geologische complex van de dolmen en is zelfs verbonden met de oorsprong ervan. De naam ‘de los Enamorados’ komt van een romantische legende over een moors meisje dat verliefd werd op een christelijke slaaf. Samen stortten ze zich van deze hoge rots toen ze achtervolgd werden door moorse soldaten nadat ze hem uit de gevangenis had bevrijd. Een andere benaming voor deze rots is ‘Montaña del Indio’, omdat je er horizontaal het gezicht van een indiaan in kunt zien. Een bezoek aan Antequera is te combineren met een wandeling in het natuurreservaat El Torcal, op amper 13 kilometer ten zuiden van Antequera. Het is een van de mooiste en indrukwekkendste geologische natuurparken van Andalusië, dankzij spectaculaire kalksteenformaties. Het lijkt wel of je je nu plots in de Prehistorie bevindt, afgezonderd van de rest van de wereld. Je kunt er allerlei dieren zien, van vogels tot steenbokken en hagedissen. Ook voor kinderen is dit een unieke belevenis. Er zijn drie mogelijke routes voor een wandelingDe rit van La Carihuela naar Antequera duurt via AP-46 ongeveer 50 minuten. Het is een rit van 66 kilometers.

Tabernas

In de provincie Almería, in het zuidoosten van Andalusië, ligt het stadje en de gelijknamige gemeente Tabernas. Vooral bekend vanwege de beroemde Tabernaswoestijn, “Desierto de Tabernas”, is dit een populaire bestemming onder toeristen. Tabernas is de enige woestijn in zuid Europa en werd vroeger (en nog steeds af en toe) gebruikt als filmlocatie van veel bekende speelfilms en tv-series. De woestijn herbergt bovendien een aantal unieke Western Themaparken; een van de belangrijkste attracties in de omgeving.

Competa

Dit charmante witte dorp staat al jaren bekend als de parel van de streek Axarquia. Het is de ideale uitvalbasis om de prachtige regio te gaan verkennen. Alleen al de locatie op ruim 700 meter hoogte is spectaculair. Het biedt een geweldig uitzicht op de Middellandse Zee, het platteland en de omliggende bergen. Daarnaast staat Competa bekend vanwege zijn overvloedige, goedkope en goddelijke lokale wijn.
Noche del Vino (de nacht van de wijn) mag dan ook zeker niet worden overgeslagen. 

Colmenar

Met zijn magische ligging aan de rand van Montes de Malaga, is het schattige dorp Colmenar een feest om te bezoeken. Je gaat hier voor even terug in de tijd, wanneer je rondwandelt door de slaperige, schilderachtige straten. Deze zijn bezaaid met eeuwenoude kloosters, prachtige kerken en traditionele tavernes. Colmenar staat bekend om zijn geweldige honing, wijn en olijvenproductie. En hiervan kun je dan ook flink wat inslaan in de lokale winkeltjes. In en rondom het dorp is bovendien van alles te zien en te doen. Kortom; Colmenar, Andalusië is een heerlijke plek om te bezoeken.

Alora

Het typische witte dorp Alora, ligt op een bevoorrechte locatie in de magische Guadalhorce vallei. Het omliggende landschap ligt vol met boomgaarden, geurende citrusbomen en moestuinen. En de glooiende bergen van Sierra de Huma en de Sierra de Aguas vormen het decor. Alora bezit een unieke charme, die tot uiting komt in zijn Arabische kenmerken, de steile hellingen met geplaveide straten en de ruïnes van een prachtig kasteel. Deze domineert vanaf een heuveltop en is hét symbool van de stad.

Alhaurin el Grande

Alhaurin el Grande is de grote zus van Alhaurin de la Torre. De stad ligt tegen een verbluffend berglandschap, in een magische vruchtbare vallei. Alhaurin el Grande is een populaire woonplaats voor inwoners van Andalusië, die werken in Malaga. De stad combineert de traditionele en hedendaagse cultuur, met een uitgesproken charme. Bovendien kent Alhaurin el Grande een rijke geschiedenis. In de beboste gebieden die rondom de stad liggen, zijn namelijk sporen van neolithische bewoning gevonden. Daarnaast liggen er nog veel overblijfselen uit het Moorse tijdperk.

Alhaurin de la Torre

Op ongeveer 17 kilometer van Malaga, bevindt de witte stad Alhaurin de la Torre zich in de glooiende heuvels van Sierra de Mijas.
De omgeving is hier werkelijk betoverend, met de grote omliggende citrus en avocadoplantages. Ooit bloeide deze stad onder de Romeinen. En uit deze periode zijn nog steeds overblijfselen te zien. Naast zijn traditionele erfgoed, is Alhaurin de la Torre hip en modern te noemen. Er hangt een heerlijke relaxte vibe en is daarom een top bestemming om te kiezen als uitvalbasis. Je ontsnapt hier aan de drukte van de kustgebieden, terwijl de zee toch op steenworp afstand ligt.

Benalmadena

De bruisende badplaats Benalmadena staat bekend om zijn mooie stranden, het themapark Tivoli World en zijn historische verleden.
De stad ligt onder Malaga en is een geweldige bestemming voor iedereen. Je hoeft je geen moment te vervelen tijdens een vakantie naar Benalmadena. Er is een breed en gevarieerd aan bod van activiteiten en bezienswaardigheden. Vooral de mix tussen modern en oud geven de stad een speelse twist. Bovendien is Benalmadena Spanje de perfecte uitvalbasis voor het ontdekken van andere mooie plekken in Andalusië. 

Juzcar

Verscholen tussen de heuvels in de schilderachtige vallei Valle del Genal, ligt het “Blauwe Dorp” Juzcar. Vroeger was dit een “normaal” traditioneel Spaans stadje, met witgekalkte huizen. Totdat het in 2011 compleet blauw werd geverfd, om de film van “De Smurfen” te promoten. Deze kleur beviel de inwoners wel. Dus besloten ze het zo te houden. Tegenwoordig is Juzcar een populaire bezienswaardigheid met als bijnaam “Juzcar het Smurfendorp”. Het is dan ook echt een van de must-sees van Andalusië in de provincie Malaga!

Zahara de la Sierra

Het witte dorp Zahara de la Sierra heeft een van de meest verbluffende locaties in de provincie Cadiz, zo niet heel Andalusië. Als je op de A382 rijdt, die Arcos de la Frontera met Antequera verbindt, of de A376 van Sevilla naar Ronda, zie je een kasteel gebouwd op een rotsachtige top hoog boven het turquoise water van een meer. Daaronder verspreid staan de witgekalkte huizen van Zahara de la Sierra (niet te verwarren met het vissersdorpje Zahara de los Atunes, aan de Costa de la Luz ten noorden van Tarifa). De stad, met een totale oppervlakte van meer dan 70 km2, is gebouwd op de flanken van de heuvel waarvan de hoogte varieert tussen 300 en 1100 meter. De naam van de stad, die ongeveer 1500 inwoners heeft, bekend als ‘Zahareños’, komt waarschijnlijk van het Arabische woord sahra dat woestijn betekent.

Canillas de Aceituno

De stad Canillas de Aceituno is gelegen in de regio Axarquia in de provincie Malaga, Andalusië. Gelegen tussen de natuurparken Sierra de Tejeda, Almijara en Alhama, is de regio van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid; een ideale bestemming voor wandel-, wandel- en outdoorvakanties. De stad ligt op 645 meter hoogte op de hoogste berg van de Axarquia, La Maroma. Er is een lokale natuurlijke bron, waarvan wordt gezegd dat het water kwalen en ziektes kan voorkomen als het wordt gedronken. Bezoekers komen van heinde en verre in de hoop op de therapeutische voordelen ervan. Canillas de Aceituno kijkt uit over het prachtige meer van Vinuela en de Middellandse Zee.

El Saltillo
El Saltillo wandelroute is het meest bekend als het kleine broertje van El Caminito del Rey of de Caminito del Rey van de Axarquia regio. De wandelroute maakt ook deel uit van de Gran Senda de Malaga. Deze bergwandeling start bovenaan het dorp Canillas de Aceituno. Hier loop je op de grens van de provincies Granada en Málaga in het natuurgebied van Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama. La Maroma is de nabijgelegen hoogste berg van de provincie Málaga, iets meer dan 2000 meter hoog.