Café solo

Een sterk kopje koffie wat het meest gedronken wordt na een maaltijd maar ook soms bij het ontbijt. In andere landen is de Café solo bekend als espresso, met name in Italië.

Café largo

Largo 90% koffie  –  de rest melk

Café semi largo

75% koffie – de rest melk

Solo-Corto

60% koffie (espresso)

Mitad

50% koffie – de rest melk

Entrecorto

40% koffie – de rest melk

Corto

30% koffie –  de rest melk (cortado)

Sombra

20% koffie – de rest melk

Nube

10% koffie – de rest melk

Americano

Een Americano is te vergelijken met een café solo maar dan minder sterk, ook wel een grote kop zwarte koffie genoemd. Een Americano wordt meestal geschonken in een grotere kop.

Cappuccino

Uiteraard bekend bij iedereen en van oorsprong een Italiaanse koffie. Dit is eigenlijk een Americano met daarbovenop óf slagroom (nata) óf opgeklopte melk. De Spanjaarden drinken niet veel cappuccino maar als ze dat al doen zal dat niet met slagroom zijn, dat is meer iets voor de buitenlanders.

Café con hielo

De “frappé” mag dan wel populair zijn maar veel Spanjaarden zweren nog steeds bij de traditionele café con hielo (koffie met ijs). Standaard bestaat deze koffie uit een café solo (espresso) die iets meer koffie dan normaal heeft. Samen met de koffie wordt een glas met ijsblokjes geserveerd.

Carajillo

De Carajillo (uitspraak is carragiljo) is een klein sterk kopje koffie (Café solo of Cortado) met een scheut whisky, cognac, baileys of andere likeur naar keuze. Deze koffiesoort wordt veel gedronken door de Spaanse mannen en zelfs door politieagenten, ambulancepersoneel, ambtenaren etc. en het is vrij normaal om na het drinken van een Carajillo gewoon verder te werken. Het is een stiekeme koffie want op veel plaatsen wordt de alcohol er onder de toonbank/bar bij gedaan.

Barraquito of Café bombón

Een Barraquito of Barraco is een koffiebereiding die vooral populair is op de Canarische Eilanden. De Barraquito wordt in een klein glaasje geserveerd. De basis is een laagje gecondenseerde melk, met daarop een shot Licor 43 (Cuarenta Y Tres). Dan wordt er melkschuim op gedaan. Op het melkschuim wordt beheerst warme melk en een shot Espresso gegoten. Zo blijven de laagjes intact. Een Barraquito wordt afgewerkt met kaneelpoeder en zeste van limoen. Het drankje wordt voornamelijk na het eten gedronken. Het is vergelijkbaar met een Café bombón, dat gedronken wordt op het Iberische schiereiland ofwel de rest van Spanje. Als je daar nog een scheutje Brandy bijdoet spreekt men weer over een Café Belmonte, gedronken in een klein glaasje.

Café frappé met dulce de leche

Dulce de leche is een karamelpasta dat veel in landen als Argentinië, Chile, Uruguay etc genuttigd wordt. Aangezien het zoet is (letterlijke vertaling is melkzoet) geeft het een aparte smaak aan de zomerse frappé met latijns Amerikaans tintje. Wat je nodig hebt is 100 milliliter koude koffie, 50 milliliter melk, 2 kopjes ijsblokjes en 30 milliliter dulce de leche (o.a. te koop bij de Mercadona en Carrefour). Dit alles gaat in de blender waarna je het goedje in een groot hoog glas giet. Naar wens kan er slagroom en een beetje dulce de leche als decoratie op voordat je het serveert.